cele mai bune afaceri din 2018. 10.000 de dolari investiți, profit maxim

Bloomberg urmărește opt clase importante de active. Dintre acestea doar două au obținut profituri pozitive în 2018. 

Titlurile de trezorerie se află în fruntea listei, în timp ce acțiunile de pe bursele emergente sunt cele mai puțin performante.

Tensiunile comerciale dintre SUA și China, incertitudinile legate de Brexit, deficitul bugetar al Italiei și o inversare a randamentelor pe măsură ce Rezerva Federală a crescut dobânda au afectat piețele. Marile companii din tehnologie în Statele Unite și China s-au prăbușit, mărfurile au căzut, antrenate de petrol, piețele emergente s-au luptat cu dolarul puternic, și, nu în ultimul rând, bula criptomonedelor au contribuit la creșterea sentimentelor negative.

Ce câștiguri ar fi adus o potențială investiție de 10.000 de dolari în diverse active?

În tehnologie, grupul de companii FAANG – Facebook Inc., Apple Inc., Amazon.com Inc, Netflix Inc. și Google Alphabet Inc. – au fost printre principalele motoare ale creșterii burselor americane. Dar aceleași companii au fost cele ce au suferit căderi importante în vară, pe fondul tensiunilor economice combinate cu sporirea măsurilor de reglementare ale domeniului. O investiție de 10.000 de dolari în FAANG aduce 270 de dolari la finele anului.

Aurul a avut un sezon mixt, luptându-se cu paladiul pentru poziția de cel mai scump metal. O investiție de 10.000 de dolari aduce o pierdere de 450 de dolari.

Criptomonedele au pornit anul bine și l-au sfârșit rău. La sfârșitul anului 2017 un bitcoin se apropia de 20.000 de dolari, apoi un șir de vești proaste au șters 700 de miliarde de dolari din valoarea totală a pieței. O investiție de 10.000 de dolari ar valoara acum sub 2.500 de dolari.

Acțiunile producătorilor de marijuana au înregistrat scăderi în al treilea trimestru, în condițiile în care California și Canada au legalizat vânzările pentru uz recreațional. Totuși, cuvântul de ordine al pieței este volatilitatea, creșteri de 32% devenind fum din octombrie. 10.000 de dolari la începutul anului ânseamnă acum sub 8.000 de dolari.

Piețele bursiere au avut un an slab aproape peste tot în lume, cu o excepție notabilă: Indicele Bursei de Valori din Jamaica este al doilea cel mai bun performer din lume, înregistrând o rentabilitate de circa 28% pe an. Un pachet de bănci, asigurători, producători de carne de pui și companii de pescari a crescut, în timp ce guvernul a redus dobânzile iar din China au venit investiții de miliarde de dolari. Acțiunile jamaicane au crescut cu 330% de la sfârșitul anului 2013, iar o investiție de 10.000 de dolari la începutul anului ar valora acum 13.000 de dolar.

Ultima oră

Comentariul meu