românii nu au avut mereu brad împodobit de crăciun. care e motivul

Acum în mai toate casele românilor, în preajma Crăciunului, se împodobește bradul. Globuri, beteală, luminițe…pe toate le punem în brad și cu concepem Sărbătorile de iarnă fără el. Dar nu mereu a fost așa pentru români. Demult ei nu aveau acest obicei. De ce, explică shtiu.ro.

De sute de ani, în mediul mioritic, bradul constituia un element deosebit de important la nunţi şi înmormântări. Numai că, în spațiul carpato-danubiano-pontic, brad împodobit se făcea doar la înmormântări în anumite zone ale României, pentru a alunga spiritele rele. Acesta a fost motivul pentru care românii au fost reticenți la adoptarea obiceiului occidental.

Primii brazi au apărut în România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în casele locuite de nemți. Apoi, treptat, pomul de Crăciun a fost integrat firesc în sărbătoarea Crăciunului, și toți românii aveau în case un asemenea pom, mai ales că brazii se găseau din belșug în pădurile te pe teritoriul României.

Curiozități despre bradul de Crăciun:
Primul brad de Crăciun a fost împodobit la Riga, capitala Letoniei, în anul 1510;
Prima instalatie electrică a fost inventată în anul 1882, de către Edward Johnson, asistentul lui Thomas Edison, cel care a inventat becul;
Conform obiceiului, în Suedia, bradul rămâne împodobit încă 20 de zile de la Crăciun;
Cel mai vândut brad de Crăciun este molidul din Norvegia;
În Statele Unite ale Americii, există mai mult de 4.000 de programe de reciclare a brazilor.

Ultima oră

Comentariul meu