președintele iohannis a confirmat - ''voi participa la ședințele de guvern''
Foto arhivă

Președintele Klaus Iohannis a răspuns dorinței premierului de colaborare și a anunțat că va participa la ședințele de guvern. El a adăugat și că OUG pe aministie și grațiere ar fi o greșeală.

„Am solicitat agenda. Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru președinție . Chiar dacă suntem pregătiți lucrurile nu sunt deloc simple. De de altă parte, am constat din partea dna premier o dorință de colaborare, ca să zic așa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi participa la ședințele de guvern.”, a declarat Klaus Iohannis.

El a criticat intenția liderilor PSD să promoveze o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere.

”Ar fi o eroare gravă. O astfel de OUG pe amnistie și grațiere ar fi o eroare foarte gravă pentru România”, a apreciat șeful statului.

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis luni, o scrisoare prim-ministrului României, Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului, după ce ministrul Justiției a afirmat că la PSD s-a agreat că amnistia și grațierea vor fi ultima soluție.

”Stimată doamnă Prim-ministru, în vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului. Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis MEDIAFAX.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni dimineață, că soluția amistiei și grațierii reprezintă, la acest moment, ultima soluție de îndreptare a unor abuzuri, deoarece există și alte metode legislative care pot fi adoptate.

„Dacă există alte soluții legislative, evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident și normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluții. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, grațierea să fie ultima soluție de îndreptare a respectivelor abuzuri. Ne aflăm în acest stadiu”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus, duminică, la CN PSD, că nu știe când sau cum dar PSD – ALDE are obligația să dea un OUG pe amnistie și grațiere pentru a fi reparate toate nedreptățile care s-au făcut în Justiție.

”Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile care s-au întâmplat în România și care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiție, altele decât grațierea și amnistia, va avea tot sprijinul partidului și al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitați. Nu știu când, nu știu cum, dar PSD, PSD-ALDE are și această obligație, să repare nedreptățile. Ca să nu-și mai taie venele cei din presa cu epoleți și toți ăai pklătiți de Sorosică pri n Bitcoins, ați văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventați ceva, găsiți o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneți – aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea și închidem subiectul. Ieșiți toți din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenții ca și sunt sunt date pentru mine”, a spus liderul PSD.

Ultima oră

Comentariul meu