În perioada 1 ianuarie – 16 decembrie 2018, Muzeul ASTRA a înregistrat 621.695 vizitatori/ beneficiari de programe culturale. Vorbim despre o creștere de aproximativ 5% a numărului de turiști la Muzeul ASTRA față de anul trecut (594.630). În 2018, ponderea cea mai mare o reprezintă cei înregistrați în Muzeul în aer liber din Dubrava Sibiului (495.014), locul unde au fost organizate majoritatea atelierelor interactive și animațiile culturale.
În 2018 au fost organizate peste 1 500 de ateliere și demonstrații meșteșugărești, în care au fost implicați peste 2 500 de meșteri, artizani, animatori culturali, dansatori, soliști și actori. De asemenea, au fost puse în scenă peste 200 ateliere și demonstrații culinare în avanpremiera Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. 2018 a venit la Muzeul ASTRA și cu peste 600 de ateliere educative și de interpretare a patrimoniului, peste 50 de spectacole de teatru interactive și reconstituri istorice, 31 de expoziții temporare organizate sau găzduite la sediile Muzeului, la care se adaugă două expoziții temporare itinerante.
,,La Muzeul ASTRA, printre multe acțiuni de prim plan în peisajul cultural, în 2018 au fost 3 proiecte organizate în cadrul programului Centenar finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Satul din spatele frontului și Țăranul român de la Război la Unire au strâns împreună peste 200.000 de vizitatori, iar cele mai importante momente vor fi creionate într-un album special dedicat Primului Război Mondial și Unirii din 1918. Oamenii s-au implicat în fenomen, iar feed-backul a fost și este unul constructiv. Totodată, am avut aici 12 programe și proiecte culturale sub egida Anului European al Patrimoniului, proiecte care vin ca și o confirmare a polului cultural pe care Muzeul ASTRA î-l reprezintă. 2019 va fi Anul internațional al limbilor indigene, desemnat de UNESCO. Prin urmare, ne vom axa activitatea pe participarea în cadrul târgurilor de patrimoniu și turism, organizate în țară sau în străinătate, tocmai din dorința de a atrage în Muzeu oameni noi. Prin atelierele culinare interactive organizate în aer liber la Muzeul ASTRA în ultimii ani, ne-am luat angajamentul să reprezentăm o componentă importantă a programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.
La capitolul realizări în domeniul conservării și restaurării, în 2018 Muzeul ASTRA a reprezentat România, alături de Institutul Național al Patrimoniului, la 3 saloane internaționale de restaurare (Monumento – Salzburg, Austria, Salon International du Patrimoine- Paris, Franța și Salonul Internațional de restaurare – Denkmal Europäische Leitmesse für Denkmalpflege – Leipzig, Germania). În premieră pentru țara noastră, Muzeul ASTRA a obținut Medalia de aur în cadrul salonului de la Leipzig! 2018 a readus la Muzeu meșteri autentici implicați în activități de restaurare a monumentelor și au fost făcute 55.377 intervenţii conservare obiecte, 753 tratamente de criogenie, 155 intervenţii de conservare la monumente, 13 intervenţii restaurări monumente, 19 învelitori înlocuite, 3 monumente demontate şi transferate și 457 obiecte restaurate.