Fotografii vechi de peste 100 de ani și costume săsești, expuse la Muzeul Astra din Sibiu

La finalul anului memorial 2018-Centenar, Muzeul ASTRA a ales ca expoziția dedicată programelor Centenar ASTRA să fie organizată într-un spațiu deosebit, simbolic pentru comunitățile și comuniunile etnice ale Transilvaniei: Casa din Șeica Mică.

Este un monument funcțional, de secol XVII, un spațiu de interacțiune culturală, ce tezaurizează o istorie impresionantă, a trăirii comune a românilor și sașilor din Sudul Transilvaniei. Aici este locul unde expoziția Comunități transilvane la Centenar – povestea României întregite! va oferi vizitatorilor ocazia să parcurgă în jur de 50 de fotografii originale vechi de peste 100 de ani, două costume săsești din patrimoniul Muzeului ASTRA, uniforme replică ale celor purtate de soldații români în Primul Război Mondial.

Fotografii vechi de peste 100 de ani și costume săsești, expuse la Muzeul Astra din Sibiu

,,Elementele cheie din această expoziție sunt piese ce includ povestea Marelui Război și a României Mari. Vorbim despre fotografii din și de arhivă de acum 100 de ani! Lumea  din fotografii cuprinde comunități multietnice  transilvănene și din Regat, țăranii-soldați, frontul din Transilvania, satele confruntate cu efectele și dramele Primului Război Mondial. Narațiunea expozițională a acestei componente se (re)creează din fotografii de colecție – provenite din moștenirea Asociațiunii ASTRA și din cercetările și achizițiile Programelor Centenar ASTRA. Sunt piese de muzeu, cu valoare de simbol, ce surprind o lume rurală, înainte de Război și imediat după încheierea acestuia. Vor fi expuse fotografii-tablou cu români, sași, maghiari sau țigani, aceștia fiind actorii principali ai perioadei Marelui Război. Avem aici obiecte, costume, textile săsești (pentru că la Gospodăria din Șeica Mică suntem într-o comunitate cu rezonanță seculară, în ceea ce  privește trecutul comun al germanilor și românilor ortodocși și greco-catolici din Transilvania), obiecte din universul casnic săsesc ce spun povestea impresionantă a trăirii laolaltă a românilor cu sașii, și înainte și după anul 1918. Trecutul nostru de acum 100 de ani este mai ușor de înțeles prin intermediul imaginilor de epocă pe care le vom regăsi în expoziție”, a declarat Lucian Robu, muzeograf Muzeul ASTRA.

Expoziția dedicată programelor Centenar va include un suport digital relevant ce va cuprinde: fotografii de arhivă, vechi de un secol, ilustrate, cărți poștale, secvențe fotografice cu scenariile de reconstituire istorică din Muzeul ASTRA (derulate pe programele Centenar); fotografii ce includ comunități rurale contemporane, participante la programele Centenar (acestea având legături istorice cu evenimentele Războiului pentru Reîntregire dar și cu participarea la Adunarea Națională de la Alba-Iulia din 1918), secvențe cu  ritualuri arhaice, în care  personaj central este țăranul chemat la cătănie, ilustrate cu  puținele momente de repaus ale combatanților, cărți poștale cu gânduri către cei de acasă, imagini cu satele, oamenii și fronturile de pe teritoriul Transilvaniei și Vechiului Regat.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică