video performanță extraordinară pentru elevi de la gheorghe lazăr - finaliști la un concurs organizat de nasa

Nouă elevi ai colegiului național ”Gheorghe Lazăr„ din Sibiu sunt finaliștii unui concurs organizat de NASA și MIT(Massachusetts Institute of Technology). În ianuarie ar trebui să plece în statele Unite pentru a-și prezenta proiectul, dar pentru asta au nevoie de 22.000 de dolari. 

Zero Robotics High School Tournament este o competiție internațională de programare pentru robotică, unde roboții sunt SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites ) din interiorul Stației Spațiale Internaționale . Competiția, deschisă elevilor de liceu din SUA, Rusia și statele membre ale Agenției Spațiale Europene, este organizată anual de Massachusetts Institute of Technology și NASA . După mai multe faze ale competiției într-un mediu de simulare care imită realul SPHERES, finaliștii sunt selectați pentru a concura într un campionat live sub coordonarea unui astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale

Asta au făcut și cei 9 liceeni sibieni. timp de două luni au pus la punct un program prin care coordonează un satelit. ”Acesta este programat să treacă peste niște obstacole, apoi cu cârligul atașat să ridice un alt satelit stricat și să îl aducă în casă. Am lucrat cu toții la programare și am reușit să ne clasăm pe locul 2. Simularea s-a făcut pe internet, dar pentru finala din ianuarie din Statele Unite trebuie să fim acolo pentru prezentarea proiectului”, spune Darius Tănăsescu, unul din membrii echipei de la Lazăr.

YouTube video

Însă, pentru a putea ajunge în Statele Unite, cei 9 liceeni și profesorul lor de fizică au nevoie de 22.000 de dolari. Acum încearcă să strângă banii necesari pentru a putea face deplasarea și pentru a reprezenta România. ”Am deschis conturi și încercăm să atragem sponsori pentru a putea pleca. Ne-am fi bucurat dacă școala, statul, ministerul…ne-ar fi sprijinit mai mult. Din păcate aici nu se pune preț pe educație, nu sunt promovate lucrurile bune care se întâmplă. De aceea și eu și mare parte din colegii mei ne-am dori să mergem la facultate în străinătate”, spune Darius.

Pentru ca cei 9 elevi(Ștefanescu Radu, Bărac Ovidiu, Lupp Laurențiu, Tănăsescu Darius, Ianc Octavian, Teodoru Andrei, Darius Cioban, Faraon Eduard și Apolzan Eduard), însoțiți de profesorul de fizică Dorin Bunău să ajungă la finala concursului din Statele Unite, se pot face donații în contul

Asociația „Gheorghe Lazăr Sibiu 2007”
BANCA TRANSILVANIA – Agenția Sibiu
Cont LEI: RO69BTRL03301205K43916XX; Cont EURO: RO72BTRLEURCRT00K4391601
SWIFT BTRLRO22

De asemenea, pe site-ul echipe(care se poate accesa AICI) sunt menționate mai multe posibilități de a dona.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu