De ce e important să le citim copiilor când sunt mici

Este cunoscut faptul că cititul, atunci când suntem mici, ne dezvoltă imaginația, capacitatea de concentrare, dar și creativitatea. Până când copiii vor crește și vor descoperi singuri magia lecturii însă, este bine ca părinții să le citească seară de seară.

Cititul încurajează setea de cunoaștere
În cărți există numeroase informații despre subiecte și culturi pe care cei mici încă nu le cunosc. Cultura generală a micuțului se va dezvolta dacă, de exemplu, va afla lucruri interesante despre lumea înconjurătoare, despre dinozauri, despre animele și păsări de pe tot Globul, despre invenții ori despre mările și oceanele lumii.

Cititul păstrează creierul antrenat și sănătos
Lectura este cea mai bună modalitate de a-l ajuta pe cel mic să facă legături între cuvinte și gândirea vizuală, să înțeleagă narațiunea, să învețe cuvinte noi și să își formeze opinii. Bineînțeles, este normal ca cel mic să aibă libertatea să facă mișcare, să se joace cu prietenii sau să practice un sport, pentru a-și antrena creierul.

Vocabularul îmbogățit
În viața de zi cu zi utilizăm în general cam aceleași cuvinte, deci cărțile sunt o modalitate bună de a învăța unele noi. Iar partea bună e că cel mic va învăța automat cuvinte, expresii și modalități de exprimare, într-un mod plăcut.

Cititul ajută la îmbunătățirea concentrării
Concentrarea este o abilitate foarte importantă care va ajuta mult copilul în viitor, iar citirea unei cărți (sau, mai bine spus, ascultarea sa) îl va învăța cum să se concentreze asupra unei sarcini pentru o anumită perioadă de timp.

Cititul îmbogățește creativitatea și imaginația
Atunci când citim, ne creăm în minte o imagine; descrierile ne permit să ne imaginăm lucruri și situații până atunci necunoscute. Astfel, creativitatea și imaginația, abilități importante la orice vârstă, sunt îmbunătățite cu fiecare lectură.

Empatia copilului crește prin citit
Copiii încă nu au trăit anumite experiențe, deci le este mai greu să înțeleagă lumea înconjurătoare și să empatizeze. De aceea, ei se vor pune în locul personajelor din cărți și vor reuși să empatizeze mai bine cu alte persoane.

Sursa: femeia.ro

Ultima oră

Comentariul meu