Actorul sibian Virgil Flonda ar fi împlinit 70 de ani

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Bursa de Spectacole, Departamentul de Artă Teatrală, Coregrafie și Management Cultural al ULBS aduc un omagiu marelui artist Virgil Flonda care astăzi ar fi împlinit vârsta de 70 de ani.

Virgil Flonda s-a născut pe data de 14 decembrie 1948 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București în 1977, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A slujit scena teatrului și filmului românesc timp de trei decenii, remarcând-se drept un actor debordând de creativitate și dăruire, cu un spirit calm și un simț al umorului unic. În 2006, actorul naționalului sibian se stingea din viață, la vârsta de 57 de ani, într-o clinică privată din orașul german Erfurd, unde se afla la tratament.

„Despre Virgil Flonda nu pot vorbi la trecut! A fost și este unul dintre cei mai mari prieteni și tovarăși de drum din câți am avut! A strălucit în rolurile din teatru și film fiind o mândrie a scenei sibiene. Plecând de la debutul cu Hamlet până la inegalabilele creații din „Camino real”, „Cartoteca”, „Decameronul” și „Chang-eng” în regia lui Iulian Vișa, Prințul Mâșkin din „Idiotul”, și Iago din „Othello?!” în regia lui Andriy Zholdak, Virgil Flonda a fost unul dintre marii actori ai țării. În regia lui Silviu Purcărete a făcut creații memorabile în „Pilafuri și parfum de măgari”, „Cumnata lui Pantagruel” și în „Așteptându-l pe Godot”. Cofondator al școlii de teatru de la Sibiu, a îndrumat cu exigență și har generațiile tinere de actori care astăzi sunt profesori de arta actorului, în sala care îi poartă numele. A dezvoltat în FITS secțiunea „Spectacole-lectură” care îi poartă numele, de asemenea! A fost mereu un model de exigență, profesionalism, implicare și prietenie, temei pentru care unul dintre premiile FITS se decernează în numele lui. Pentru toți cei care l-au cunoscut și cărora le este dor de el și pentru toti care vor să îi afle povestea, le spunem că el este alături de noi, în toate bucuriile și încercările prin care trecem și că astăzi îl sărbătorim așa cum a fost mereu: un Prinț al Teatrului!” Constantin Chiriac, Director general TNRS, Președinte FITS

„Așteptându-l pe Godot”, proiecție omagială la Festivalul de Teatru „Virgil Flonda” Zalău
Ultimul rol al lui Virgil Flonda a fost Vladimir din „Așteptându-l pe Godot”, în regia lui Silviu Purcărete, un omagiu adus de regizor prieteniei de-o viață dintre Virgil Flonda și Constantin Chiriac. Spectacolul, care a avut premiera la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în data de 18 decembrie 2005, va fi difuzat în cadrul unei proiecții eveniment, sâmbătă 15 decembrie 2018, în cadrul Festivalului de Teatru „Virgil Flonda” Zalau, eveniment aflat la prima ediție în acest an și organizat de tânărul student al școlii de teatru sibiene Darius Prodan.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Am urmat cursuri de dictie sub indrumarea dumnealui de unde am invatat sa lucrez pana ce se vede o schimbare in rezultate, punctualitate si seriozitate la repetitii si multe altele.
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.