România se confruntă în ultimii ani cu o creștere peste măsură a numărului de șacali. Animalele fac ravagii în Delta Dunării, acolo unde au apărut în urmă cu 13 ani.
Şacalii, animale originare din Asia şi Africa, au ajuns şi la noi, în Delta Dunării, şi s-au înmulţit peste măsură, anunță stirileprotv.ro. Specialiştii spun că acest prădător feroce a ucis căprioarele din Deltă. De asemenea, sunt în pericol şi câteva specii de păsări, care cuibăresc pe sol. Din această cauză, autorităţile vor să reducă numărul şacalilor.
Vânătorii au luat la pas zona Enisala, de lângă Lacul Razelm. Localnicii s-au plâns că şacalii dau târcoale gospodăriilor în fiecare noapte şi, uneori, le omoară animalele.
Vânător: “Ne mănâncă găinile, mieii, caprele, viţeii şi aşa mai departe. După cum v-am zis, a scăpat de sub control.”
Animale de pradă care se adaptează rapid, şacalii au găsit un mediu prielnic în Deltă şi s-au înmulţit. Vânătorii au găsit urmele lor, dar şi resturile animalelor devorate.
Printre victimele şacalilor se numără şi vidrele, animale protejate.
Primii şacali au fost zăriţi în Delta Dunării în 2005. Au ajuns la noi din stepele Rusiei, din Asia. Apoi, exemplarele mai puternice s-au răspândit în Câmpia de Vest şi au început să exploreze teritorii din Suceava, Maramureş şi chiar Braşov.
Şacalul nu are prădător natural şi astfel a distrus populaţiile de căprioare şi iepuri sălbatici, susţin ecologiştii. Practic, căprioara a dispărut de aproape patru ani din Delta Dunării.
Specialiştii estimează că avem aproximativ 10.000 de şacali, dar numărul lor poate fi mai mare. Vânătorii au împuşcat 19 exemplare de la începutul lunii decembrie în Delta Dunării.