Explicații de la Spitalul Județean în cazul sibiencei aflată în stare gravă și transferată la București
Foto Arhivă

Transferul unei paciente de la Spitalul din Sibiu la Spitalul Universitar București a creat o serie de controverse. Femeia, aflată în stare gravă, a fost trimisă în Capitală, deși secția ATI de acolo o refuzase pentru că nu existau locuri libere. Reprezentanții Spitalului din sibiu spun că transferul s-a făcut în condițiile legii și pentru salvarea vieții pacientei.

„Pacienta, cu o patologie pulmonară complexă, cu recidivă a afecțiunii pulmonare a ajuns în stare critică la SCJU Sibiu, în stop cardio respirator resuscitat, intubată, prezentând sângerare traheo – bronșică, cu sechele TBC și aflându-se în șoc hemoragic. A fost preluată de medici, investigată și tratată corespunzător, i s-au efectuat examinări complexe la Computerul Tomograf, i s-au administrat 3 unități de sânge și a fost stabilizată. Ținând cont de situația critică și de necesitatea aplicării unor metode de diagnostic și terapie complexe, mai exact proceduri de radiologie intervențională care nu se pot efectua în cadrul SCJU Sibiu care nu deține dotarea necesară și personalul specializat pentru astfel de intervenție, s-a decis transferarea pacientei către o unitate sanitară care să poată realiza aceste proceduri.

Au fost contactate numeroase unități spitalicești din București, Cluj și Târgu – Mureș care au refuzat transferul invocând diverse motive.

A fost obținut un accept de la spitalul Târgu-Mureș, de unde s-a solicitat efectuarea la Sibiu a unei examinări angio-CT și transmiterea rezultatelor. După efectuarea acestora, medicul de la Târgu Mureș nu a mai putut fi contactat. A fost obținut un alt accept pentru transfer de la Spitalul Universitar București, secția Chirurgie Toracică, dar transferul a fost refuzat de secția ATI a Spitalului Universitar București, pe motiv că nu sunt locuri disponibile

În aceste condiții pacienta a fost totuși trimisă la Spitalul Universitar București, cu un echipaj de terapie intensivă mobilă (TIM) ținându-se cont de prevederile Ordinului 1091/2006, Art. 1 punctul 13, de art.12 respectiv de Anexa 1, punctele 5 și 6. Potrivit Ordinului amintit, în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică sau cu potenţial de agravare (n.a. – repetarea sângerării nu mai putea fi rezolvată la Sibiu) şi care necesită asistenţă medicală de specialitate ce nu poate fi asigurată de spitalul în care acesta se află, un spital care poate asigura acest nivel de îngrijiri medicale nu are dreptul de a refuza transferurile”. este răspunsul celor de la Spitalul Județean Sibiu.

Ultima oră