Alergiile alimentare pot fi o adevărată bătaie de cap din cauza simptomelor resimțite. Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite, între 6 și 8% dintre copiii mai mici de trei ani și aproape 5% dintre adulți sunt afectați de aceste alergii.
Alergiile alimentare sunt deseori confundate cu intoleranțele alimentare. Cu toate acestea, diferența este că în cazul unei alergii, organismul reacţionează ciudat la anumite proteine dintr-un aliment, eliberând substanţe chimice care se numesc histamine şi care provoacă inflamaţie.
Există două categorii de alergii alimentare: alergii alimentare de tip IgE (imunoglobulina E mediată) şi alergii alimentare non-mediate IgE. În cazul alergiilor de tip IgE, sistemul imunitar reacţionează la un anumit produs alimentar prin producerea de anticorpi IgE, aşa cum este histamina, care generează inflamaţii şi facilitează apariţia mâncărimilor, înroşirea pielii, eczemelor, dificultăţilor de respiraţie sau chiar şocului anafilactic.
La alergiile non-mediate IgE, pe care le au în special copiii, există alte părţi ale sistemului imunitar care reacţionează şi produc simptome, acestea fiind în special de natură gastrointestinală (diaree, vărsături, constipaţie, flatulenţă). Nu implică, însă, producerea de anticorpi IgE. Un om poate avea atât alergii alimentare de tip IgE, cât şi alergii non-mediate IgE.
Simptomele alergiilor alimentare apar de la câteva minute până la câteva ore de la consumarea unui aliment care onţine o proteină pe care organismul o consideră dăunătoare.
Astfel, în cazul unei alergii de acest gen, trebuie să știți care sunt simptomele ce pot apărea:
- Umflarea limbii, a buzelor, a gâtului sau a feţei
- Dificultăţi de respiraţie (în special wheezing – respiraţie şuierătoare)
- Urticarie
- Diaree
- Eczeme
- Nas înfundat sau rinoree (nas care curge)
- Strănut persistent
- Tuse seacă sau măgărească
- Strănut persistent
- Ochi roşii şi lăcrimare excesivă
- Dureri şi crampe abdominale
- Senzaţie de greaţă
- Vărsături
- Ameţeală
Cel mai eficient „tratament”, dacă poate fi numit astfel, împotriva alergiilor cauzate de anumite alimente este evitarea acestora, dar în prezent sunt cercetate şi alte căi prin care pot fi înlăturate reacţiile alergice.