unul dintre cele mai frumoase proiecte locale ale județului împlinește un an - cavalerii turnului înclinat din ruși

“Câți dintre voi ați auzit de Turnul Înclinat din Ruși?”- așa își începeau aventura, acum aproape un an, o mână de 33 de copii ce aveau să aspire la titlul de cavaler, și mai ales la valorile ce se învârt în jurul acestui titlu. Acum numele lor este cunoscut: Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, un nume ce a răsunat în comunitate, în împrejurimi, și apoi în toată țara!

Scopul acestui club, din care acum fac parte elevi ai Școlii Gimnaziale Ruși, dar și elevi ai Școlii Gimnaziale Slimnic, precum și absolvenţi ale acestora, a fost unul nobil de la început: promovarea patrimoniului local și transformarea comunității lor într-o destinație eco-turistică.
Cu pași mici, cu spirit civic și simțul voluntariatului bine însușit, Cavalerii, în frunte cu cei doi coordonatori- profesori la școala din sat- au început demersurile pentru promovarea și reabilitarea unui monument istoric pe cât de interesant, pe atât de ignorat de vremuri: Ansamblul Fortificat al Bisericii Evanghelice din Ruși. Pe lângă povestea impresionantă a edificiului, care de-a lungul vremii a îndurat alunecări de teren și trăznete ce au provocat incendii devastatoare, doar pentru a renaște de fiecare dată, o altă poveste încântă ochii trecătorilor, și anume cea a turnului cu clopot. Acum întregul ansamblu este cunoscut sub denumirea de Turnul Înclinat din Ruși, pentru că după cum îi spune și numele, turnul a început să se încline în timp, atingând o deviere de la vârf la bază de 1,4 metri, conform măsurătorilor oficiale. Deși acest fenomen a fost cauzat de alunecări de teren, înclinația turnului este simbolică: pentru a cere îndurare elementelor ce l-au năpăstuit atâta vreme, și pentru a le mulțumi vrednicilor enoriași care au găsit de fiecare dată puterea de a-l păstra printre ei.

unul dintre cele mai frumoase proiecte locale ale județului împlinește un an - cavalerii turnului înclinat din ruși
Continuând munca celor de dinaintea lor, Cavalerii au început promovarea Turnului Înclinat din Ruși. Au scris despre el, au întreprins activități de igienizare, iar cu sprijinul Primăriei Slimnic, au reușit să monteze indicatoare stradale și informative pentru a semnala existența acestui monument. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, pornind de la schimbarea de mentalitate a locuitorilor din Ruși, până la promovarea Turnului și a poveștii sale în publicații locale și naționale. De asemenea două posturi de televiziune naționale s-au arătat interesate de munca lor și de povestea din spatele clubului, interes ce s-a concretizat în două reportaje TV. Tot pentru promovarea proiectului început, copiii au început confecționarea de suveniruri autentice: semne de carte din piele, brățări din piele, semne de carte din lemn, brățări împletite și chiar magneți cu Turnul Înclinat din Ruși.

unul dintre cele mai frumoase proiecte locale ale județului împlinește un an - cavalerii turnului înclinat din ruși
Pentru isprăvile lor de anul acesta, Clubul GreenIMPACT Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, a primit importante distincții dintre care amintim Locul III la secțiunea- Implicare civică și voluntariat, și Premiul special- Junior ONG –la secțiunea cel mai bun proiect derulat de o organizație neguvernamentală, înființată recent (sub 2 ani), obținute la Gala Tineretului din România, de la Baia Mare, gală organizată de Ministerul Tineretului și Sportului. O altă distincție primită, a fost Diploma Centenarului, pentru contribuția adusă la dezvoltarea durabilă și consolidarea identității județului Sibiu, din partea Consiliului Județean Sibiu, iar marți, 04.12.2018, în cadrul Galei Tineretului Sibian organizată de DJST Sibiu, proiectul cavalerilor a fost desemnat “Cel mai bun proiect de/ pentru tineret” desfășurat anul acesta.
Pentru a încheia seria izbânzilor obținute, nimic nu pare a fi mai potrivit decât vorbele Cavalerilor: “Am cules roade bogate pentru anul acesta și vă promitem că drumul ce l-am început este unul lung! Începând cu anul ce are să vină și cu vremea bună, multe alte lucruri frumoase se vor înfăptui! Pentru trecut, pentru prezent și peste veacuri!

unul dintre cele mai frumoase proiecte locale ale județului împlinește un an - cavalerii turnului înclinat din ruși

Ultima oră

Comentariul meu