”haiduci” din argeș, arestați după ce au furat oi din stânile de la sibiu
Foto Arhivă

Cinci suspecți au ajuns miercuri la poliția din Sibiu pentru audieri. Cei cinci frați au fost ridicați de la domiciliile lor din Suslănești, comuna Mioarele, județul Argeș. Cei cinci sunt acuzați că au furat oi de la șelimbăreni pe care apoi le-au crescut în saivanele lor. Frații sunt recunoscuți pentru acte de violență.

În 2015, cercetaţi pentru furturi de animale, bunuri din locuinţe şi contrabandă cu ţigări.
Forţele de intervenţie au descins la locuinţele fraţilor Guiman, care sînt crescători de animale de meserie, cu o activitate nu tocmai în spiritul şi litera legii. Ilie Guiman, Adrian Guiman, Nicolae Guiman, Alexandru Guiman şi Petre Guiman, cu vîrste între 24 şi 48 de ani, deţin o fermă în zona Suslăneşti, în apropiere de Holcim şi sînt bănuiţi că au furat animale (în special oi) de la mai mulţi fermieri din zona Sibiului (Şelimbăr), pe care le duceau apoi să le crească la ei. Surse din cadrul Poliţiei ne-au informat că în timpul percheziţiilor ar fi fost găsite mai multe animale a căror provenienţă nu a putut fi justificată cu documente legale de fraţii Guiman, dar şi alte bunuri despre care se crede că ar fi furate. Cei vizaţi au fost ridicaţi de poliţişti şi duşi la sediul IPJ Sibiu pentru a da cu subsemnatul. Cei cinci fraţi din Suslăneşti sînt cunoscuţi ca un cal breaz în localitatea de baştină, şi nu numai, prin prisma multiplelor fărădelegi comise de-a lungul anilor. În urmă cu trei ani, la sfîrşitul lunii august, ei au fost „vizitaţi” pentru prima dată de poliţişti, acţiunea fiind iniţiată şi coordonată de Secţia de Poliţie Rurală din Valea Mare Pravăţ. Pe lîngă faptul că au fost bănuiţi de furtul mai multor animale din gospodării, ferme sau pur şi simplu de pe cîmpuri, la vremea respectivă fraţii Guiman au fost suspecţi şi în alte cazuri care vizau furturi de bunuri din locuinţe, dar şi activităţi de contrabandă cu ţigări netimbrate. De altfel, în timpul percheziţiilor, poliţiştii au găsit acasă la suspecţi mai multe bunuri, respectiv 3 motoferastraie, 1 motocompresor, 1 aparat de spălat cu presiune, 1 generator electric, 1 cd player, 4 bormaşini şi 1 polizor care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Totodată, la domiciliul unuia dintre fraţi, a fost identificată cantitatea de 1.800 ţigarete, fără timbru de acciză. Poliţiştii au ajuns la fraţii Guiman pornind de la un tractor furat şi abandonat pe un cîmp din Dîmboviţa. Cu excepţia lui Petre Guiman, toţi ceilalţi patru dintre fraţi sînt recidivişti. Ei au fost condamnaţi pentru comiterea de furturi şi infracţiuni cu violenţă. În 2015, unul dintre ei a fost trimis în judecată pentru furt de oi, în judeţul Dîmboviţa. Ilie Guiman a fost eliberat condiţionat în noiembrie 2013.

”haiduci” din argeș, arestați după ce au furat oi din stânile de la sibiu

„Haiducii Guiman” au impus legea pumnului şi a intimidării
Reamintim că, în toamna lui 2015, problemele cauzate de fraţii Guiman au fost făcute publice în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Valea Mare Pravăţ. 20 de persoane din această localitate, care au avut de-a face cu aceşti indivizi periculoşi, au cerut autorităţilor, printr-un reprezentant de-al lor, să ia măsuri pentru că situaţia scăpase de sub control. „Haiducii Guiman”, cum sînt cunoscuţi cei cinci fraţi în comună, par să nu mai aibă frică de nimeni şi de nimic, spuneau oamenii, impunînd localnicilor neputincioşi legea lor: cea a pumnului şi intimidării. „Am venit în faţa dumneavoastră cu două probleme: am casă şi teren în Valea Oarzei, la ieşire spre Boteni, şi, de 25 de ani, nu pot să mai trăiesc din cauza fraţilor Guiman. Au animale pe care le bagă în curte la mine. I-am dat iarba la o vecină şi nu a apucat decît să o cosească o dată, că ei au băgat vacile în grădină. Este clar că vor ca femeia să renunţe să-mi mai cumpere iarba. Îmi rup crăcile la pomi, îmi mănîncă merele… Nu pot să fac nimic din cauza ăstora. Am probleme cu ei. Ştiţi bine că tuburile de puţ au dispărut. La fel şi lemnele de sub scară. Era iarnă. Urmele duceau la ei şi cînd i-am întrebat de ele mi-au spus că nu ştiu nimic şi să le păzesc. Dar urmele duceau, clar, către gardul lor. Ei au venit la mine în curte să mă bată. Despre ce vorbim? Au un tupeu fantastic! Drumul care duce din asfalt către gîrlă, către Argeşel, este drum public sau este al Guimanilor? Să veniţi, să vedeţi în ce hal este acolo.

Nu se mai poate trăi. Şi-au făcut un grajd fără autorizaţie. Am fost la Poliţie şi nu am rezolvat nimic. O să încerc cu reclamaţii la Poliţia Argeş, pentru că, aici, nu s-a luat nicio măsură, nici la DSV şi nici la Mediu. Au venit cu un autogreder şi toată piatra au băgat-o în şanţuri. Ăla este drum judeţean sau naţional? Vă rog să luaţi măsuri( este vorba de DN 73 D). Altă dată, mi-au tăiat 28 de pomi. Ce putem face? Nu mai există lege, ea este numai pentru proşti?”, se întreba atunci Viorel Iacob, una dintre victimele fraţilor Guiman. La şedinţa Consiliului Local a participat şi şeful de post din localitatea Valea Mare Pravăţ care cunoaşte foarte bine situaţia „haiducilor Guiman”. Omul legii a declarat că a urmat împotriva acestor indivizi calea legală, sancţionîndu-i contravenţional pînă la soluţionarea dosarelor penale şi i-a îndemnat pe oameni să caute dreptate şi în instanţă, pe latura civilă.

Sursa www.curier.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică