primele rachete din istorie, gândite de un sibian acum 500 de ani

Primele rachete din lume cu două sau trei etaje de ardere au fost puse pe hârtie, în urmă cu 500 de ani, de Conrad Haas, un austriac stabilit în Sibiu. Totul apare într-un manuscris numit „Varia II 374”, găsit în „Arhivele Statului” din sibiu, în 1961, de cercetătorul Dimitrie-Doru Todericiu.

Manuscrisul era redactat în limba germană medievală, legat în piele și conținea 392 de file și 203 de ilustrații în culori – roșu, albastru, verde, galben, maro și violet – și trei studii de artă militară. La scurt timp, cercetătorul îl numește „Coligatul de la Sibiu” și își dă seama că este vorba despre o lucrare incredibilă, deoarece în ea se vorbește despre primele rachete din lume.

„Coligatul de la Sibiu”, prezintă, pentru prima oară în istoria omenirii, tehnologia de construire a unor rachete cu mai multe trepte. Vorbește, de asemenea, de combustibilii lichizi ce ar fi putut fi utilizați pentru propulsarea proiectilelor. Lista invențiilor sibianului Conrad Haas este menționată în manuscris: rachetă cu două etaje de ardere (1529), rachetă de trei etaje (1529), baterie cu rachetă (1529), căsuța zburătoare (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555).

primele rachete din istorie, gândite de un sibian acum 500 de ani

Sunt descrise rachetele cu publere, autopropulsate, ce erau considerate de către inventatorul lor, fie mijloace de lansare a artificiilor la zilele festive, fie arme eficiente de luptă. Cu toate acestea, Haas s-a manifestat deseori împotriva utilizării invențiilor sale în scopuri militare. ”Sfatul meu este ca lumea să trăiască în pace, să nu mai fie război; muschetele să fie lăsate în tecile lor, ghiulelele bombardelor să nu mai împrăștie moarte si praful de pușcă să nu mai ia foc; astfel își păstrează Prințul banii și Armurierul viața ; acesta este sfatul pe care vi-l dă Conrad Haas”. Este greu de precizat dacă Haas a putut construi și lansa o rachetă după schițele sale, cert este că documentele rețin o ”înălțare”, pe la 1550. Conrad s-a stins la 1576, la 67 de ani. Și astăzi, lucrarea sa este considerată prima documentație și tehnologizare a rachetelor din Europa.

Conrad Rudolf Haas s-a născut la Dornbach, lângă Viena, la 1509. Învață, de mic, latina, e atras de alchimie, părinții îl vor medic, dar el alege calea armelor. Devine, în scurt timp, ofițer la curtea imperială austriacă, iar în 1529 participă la războiul cu turcii în bătăliile din jurul Vienei Primul asediu). La 42 de ani, în 1551, e trimis la Sibiu, pentru a se ocupa de arsenalul orașului. Rămâne, până la sfârșitul vieții, aici, iar orașul îl adoptă imediat. Aduce cu el, de la Viena, manuscrisul, pe care l-a început acolo și la care va lucra patru decenii de viață.

Sursa: a1.ro

Ultima oră

Comentariul meu