povestea fabuloasă a unui sibian fost pușcăriaș - și-a descoperit talente după gratii

Valentin Boantă este un sibian de 38 de ani. În cei trei ani petrecuți după gratii sibianul și-a descoperit talentul pentru pictură. A avut deja o expoziție la Iași și urmează una în Franța,  în casa memorială a scriitoarei George Sand. sibianul a inventat și un dispozitiv premiat la Salonul de Invenţii de la Geneva. 

Trecutul infracţional
În 2012, Valentin Boantă a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, fiind acuzat că ar fi realizat dispozitive de clonare a cardurilor bancare. Fiind talentat la design, Valentin şi-a folosit această calitate pentru a produce acele dispozitive în aşa fel încât să nu poată fi identificate. Ulterior, printr-un sistem electronic, respectivele dispozitive copiau datele de pe cardurile clienţilor băncii.

povestea fabuloasă a unui sibian fost pușcăriaș - și-a descoperit talente după gratii

Tânărul recunoaşte fără ezitări că a meşterit acele carcase şi spune şi acum că, pentru această faptă, merita să fie pedepsit. „Singura chestie pe care nu am recunoscut-o a fost cea referitoare la grupul infracţional. Eu am vândut acele dispozitive într-un cerc de prieteni, unor băieţi din Titu. Ceilalţi cu care aş fi fost în grupul infracţional efectiv nu îi cunoşteam”, spune Valentin.
A urma o perioadă neagră pentru viaţa tânărului, care era la acel moment şi tatăl unei fetiţe de doar câţiva ani. Şi-a început perioada de detenţie la Bacău, un penitenciar cu condiţii de cazare foarte precare. „Curgeau ploşniţele din pereţi, şobolani peste tot. Condiţiile erau crunte la Bacău”, mărturiseşte Valentin. După trei luni petrecute în acele condiţii, tânărul a ajuns la Vaslui, unde şi-a redescoperit pasiunea pentru pictură. „Nu am putut lucra acolo, pentru a putea câştiga zile, aşa că am redescoperit pictura şi desenul. Pictam pe cerşafuri de penitenciar care erau date la casat”, rememorează Valentin.

Premiu obţinut la Geneva
Tot la Vaslui era încarcerat tânărul şi în 2013, când a fost premiat pentru Sistemul Rotativ de Securizare (SRS) a bancomatelor, un dispozitiv pe care l-a inventat şi care ajută la detectarea aparatelor ce copiază datele de pe card.

povestea fabuloasă a unui sibian fost pușcăriaș - și-a descoperit talente după gratii

„Deţineam foarte multe informaţii despre genul ăsta de infracţiuni, informaţii cu care eu nu mai avea ce face, m-am gâdit că merită fructificate pentru a face un dispozitiv de securizare”, povesteşte Valentin. Acesta a cedat drepturile asupra invenţiei sale unei firme de specialitate, în schimbul unui procent din eventualele vânzări. Deşi SRS a fost brevetat şi este recunoscut în toată lumea, dispozitivul nu a fost pus încă în funcţiune de marile bănci, Valentin Boantă fiind de părere că nici „nu se doreşte” în mod special acest lucru. În 2013, pe atunci deţinutul Boantă a fost premiat la Salonul de Invenţii de la Geneva, primind Premiul Presei Internaţionale pentru SRS.

A pictat camera de vizită din penitenciar
Valentin Boantă a executat ultima parte a pedepsei în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, fiind cazat într-un corp de clădire mai nou. La Iaşi a fost cazat peste un an, perioadă în care a şi muncit, dar a şi continuat să picteze. A desenat, de pildă, camera de vizită a copiilor, având la dispoziţie şi ustensilele necesare pentru a-şi pune în practică pasiunea. „După ce m-am eliberat am început cu design de interior, cu mobilier pictat, decoraţiuni. Anul acesta, în primăvară m-am gândit serios să îmi dedic vreo doi ani artei. Am zis că dacă nu iese, nu voi avea ce regreta”, ne-a mai spus Valentin.

povestea fabuloasă a unui sibian fost pușcăriaș - și-a descoperit talente după gratii

Expoziţia artistului a fost găzduită de Ateneul Iaşi. Ea a conţinut tablouri realizate în ultimele luni de Valentin. Într-unele dintre ele tânărul ales teme marine, în altele, însă, a „desenat muzica”, după cum spune el. Practic, a transpus în imagini modul în care vede el diferite stiluri muzicale. „Încerc să îmi caut un stil propriu, pentru că îmi place foarte mult peniţa, îmi place acuarela şi îmi place şi acrilicul. Am încercat într-un stil mai modern să le combin pe toate trei, cu lipsurile care sunt, legate de compoziţie, dar pe care le voi remedia pe parcurs. Nu am renunţa niciodată la ideea de a mă perfecţiona”, a mai spus tânărul.
Valentin Boantă spune că, în 2019, intenţionează să expună mai multe lucrări în casa memorială a scriitoarei George Sand, din Franţa. Ideea i-a venit printr-o conjunctură familială: o rudă este medicul curatoarei casei scriitoarei franceze şi, în urma discuţiilor, au căzut de comun acord ca Valentin să realizeze tablouri tematice referitoare la opera literară a lui George Sand. „Încă nu am terminat de citit cărţile ei”, spune Valentin, care a realizat deja două tablouri pentru acea expoziţie.

povestea fabuloasă a unui sibian fost pușcăriaș - și-a descoperit talente după gratii

Tânărul, care este căsătorit cu un medic din Sibiu, oraş în care şi locuiesc, va lansat pe viitor şi un volum inspirat dintr-un jurrnal scris în spatele gratiilor. „Zile de plastic” va conţine poveşti trăite sau văzute de Boantă în spatele gratiilor. Până atunci, mai spune tânărul, intenţionează să îi povestească fiicei sale de 13 ani despre perioada petrecută în spatele gratiilor, fapt pe care copila nu îl cunoaşte

Sursa www.adevarul.ro

Ultima oră

Comentariul meu