o româncă din măgurele, director la gopro – a lucrat și în armata sua

Ingrid Cotoroș, o tânără româncă, a ajuns să lucreze pentru armata Statelor Unite ale Americii. În prezent, este director la GoPro în Sillicon Valley.

Potrivit stirileprotv.ro, compania la care sunt angajaţi foarte mulți tineri este GoPro, cel mai mare producător de camere video de acţiune. Sunt folosite în toată lumea, de la sportivi de performanţă, la tineri entuziaşti care îşi filmează vacanţele, până la televiziuni din toate ţările. Micuţa cameră ataşată de corp, de maşină sau de orice echipament sportiv a cucerit mapamondul în doar câţiva ani. Media de vârstă în firmă este sub 30 de ani şi aproape toţi sunt din zona IT. Excepţie face ea: e româncă, e în firmă din 2013 şi înainte să proiecteze camere mici de filmare, a lucrat pentru armata americană, în aviaţie şi explorări spaţiale.

Ingrid Cotoroş şi-a dat doctoratul în fizică, lucrând din 2002, până în 2013, la proiecte secrete pentru armata americană, însă a avut îndrăzneala să o ia de la zero, în cu totul alt domeniu. Şi de la termodinamică spaţială, astăzi e director şi conduce departamentul care se ocupă de stabilizarea imaginii şi sunet, pentru camere mici, ce surprind cele mai bune unghiuri de filmare şi pe care le testează în primul rând ei, la birou, înainte să le lanseze.

“Noi suntem atenţi la fiecare detaliu, la calitatea imaginii, cât de repede faci tranziţii dintr-o scenă în alta, cât de repede expunerea, balansul albului, cât de sharp e, care e nivelul de zgomot”, spune Ingrid.

Până să ajungă în Statele Unite ale Americii, Ingrid a absolvit Institutul de Fizică de la Măgurele, fiind considerată unul dintre cei mai serioşi studenţi din facultate. Ani la rând a fost premiantă la Olimpiadele Naţionale de Fizică, toţi profesorii îi observau sclipirile de geniu şi ea visa şi era încurajată să ajungă profesor universitar, în România. Într-o seară, după cursuri, la Măgurele, a trăit un moment care i-a marcat tot cursul vieţii.

“Stăteam undeva în Bucureşti şi făceam pregătire la Măgurele şi ne lua un autobuz, un autocar. Şi am stat în spatele unui autobuz să plece din staţie şi am văzut unul din profesorii noştri care era şi la facultate şi la Măgurele cum era super îngrămădit în autobuzul ăla şi stătea cumva pe geamul din spate, lipit de geam, într-o îngrămădeală extrem de mare. Și chestia aia m-a făcut să mă gândesc cum poţi fi tu un om atât de educat, să ai numele tău, să ai un renume şi să mergi la lucru în stilul ăsta. Ce sistem e ăsta în care un om atât de educat să meargă la lucru aşa?“, mai spune Ingrid.

O singură imagine i-a adus în faţa ochilor situaţia educaţiei şi domeniul cercetării de la noi, care la nivelul anilor 2000 era, oricum, mult mai slab finanţat decât în prezent. Atunci a decis să emigreze şi să ajungă într-o țară care scoate în față elitele, le valorifică şi întreaga societate beneficiază de pe urma pregătirii lor. În America, a luat cu ea cunoştinţele din fizică, accentul moldovenesc şi visul de a reveni în România, când societatea noastră va suferi o schimbare majoră.

Ar vrea ca la un moment dat să revină la Bucureşti, unde să îşi deschidă propria afacere, cu tineri ingineri pricepuţi, de la noi. E conectată însă la realitatea politică românească, ţine legătura permanent cu părinţii din Moldova şi sora aflată la Bucureşti şi, de doi ani, postează pe contul ei de Facebook mesaje de susţinere pentru românii care ies în stradă şi protestează împotriva corupţiei şi a legilor care încurajează corupţia.

“O chestie pe care valorile mele personale, care îmi taie entuziasmul, este corupţia şi clasa politică! E un feeling personal, e împotriva valorilor mele personale. Eu am un sistem de valori, mă uit la ce găsesc. Aşa iau deciziile în viaţă, mă uit la compania asta, împărtăşim aceleaşi valori, mă simt ok. Aşa mă uit şi la ţara în care sunt!”, mai spune Ingrid.

Povesteşte că doar câţiva dintre foştii ei prieteni, din facultate, mai sunt în ţară, restul s-au împrăştiat prin lume, în mediul academic sau în cel privat. Cunoaşte şi situaţia din Brazilia, tara soţului ei, şi spune că e comparabilă cu cea din România, în privinţa sărăciei, a infrastructurii şi nivelului de corupţie, deşi suntem stat membru al Uniunii Europene.
Lucrează într-o companie al cărei motto este că oricine poate fi un erou. Şi cu fiecare model nou, la care lucrează, provocarea este să aducă performanțe cât mai bune. Cel mai nou model are o stabilizare excelentă a imaginii şi filmează la rezoluţie mare, face fotografii mai bune şi are sunet de calitate, fiind în acelaşi timp rezistent la apă, fără să mai aibă nevoie de carcase subacvatice, ca până acum.

Ingrid Cotoroş e în pas cu cele mai noi tendinţe în ştiinţa audio-video şi pune umărul la cele mai noi tehnologii care cuceresc mapamondul. O lume în care viitorul înseamnă viaţa filmată pas cu pas, în care oamenii sunt eroii propriilor poveşti şi fiecare poate fi uimitor, un univers în care totul pare posibil şi amintirile sunt înregistrate spectaculos. Pentru că o româncă de elită lucrează la asta.
Sursa: stirileprotv.ro

Ultima oră

Comentariul meu