foto - fabrica din sibiu la care s-au ’’făurit’’ steaguri tricolore pe bandă rulantă

O fabrică din Mârșa a lucrat aproape non-stop ca să onoreze toate comenzile de cocarde, eșarfe și steaguri tricolore. Comenzile au fost de zece ori mai mari decât în anii trecuți.

Steaguri uriașe, de 100 de metri pătrați, cu stema Centenarului, cocarde tricolore și eșarfe, steaguri de catarg și costume tradiționale au fost comandate la o fabrică de steaguri din Sibiu, anunță Mediafax. Steaguri uriașe, de 100 de metri pătrați, cu stema Centenarului imprimată, cocarde tricolore și eșarfe, steaguri de catarg și costume tradiționale au fost comandate la cea mai mare fabrică de profil din țară, din Mârșa, județul Sibiu, unde, în unele cazuri, comenzile sunt mai mari cu 1.000%.
Alexandru Bălan, managerul fabricii de steaguri de la Mârșa, județul Sibiu, spune că în preajma Centenarului Marii Uniri, comenzile au curs continuu și oamenii au reușit cu greu să le facă față.foto - fabrica din sibiu la care s-au ’’făurit’’ steaguri tricolore pe bandă rulantă„E un moment mai special. Toată lumea muncește pentru că au fost foarte-foarte multe comenzi. S-au inspirat unii de alții și toți au vrut din toate. Foarte-foarte greu a fost, dar noi încercăm tot timpul să facem față. Au crescut comenzile foarte mult, poate cu sută la sută. Au fost și comenzi mai speciale, anumite tipuri de articole care în alți ani nu erau atât de solicitate, dar acum sunt. Vorbesc aici de cocardă tricoloră. Am avut multe comenzi aici poate creșterea a fost de 1.000 la sută”, a spus Bălan.
Alte comenzi au fost „atipice”: steaguri de dimensiuni uriașe, cu care au fost acoperite clădiri istorice.foto - fabrica din sibiu la care s-au ’’făurit’’ steaguri tricolore pe bandă rulantă
„Am avut comenzi pentru steaguri atipice, steaguri care învelesc clădiri mari de 30 de metri, de 50 de metri pe 20 de metri. Adică o sută de metri pătrați. Au fost și mai mari decât atâta. Am avut comenzi de steaguri care învelesc clopotnițe sau steaguri de mari dimensiuni puse în jurul clopotniței, care o înconjoară practic”, a mai spus Bălan.
În toată agitația comenzilor, Alexandru Bălan spune că a avut și o bucurie: i-a simțit pe români, parcă „mult mai români” în această perioadă. Chiar și cei care muncesc la fabrică au lucrat cu drag pentru Centenar.
„Oamenii de la fabrică lucrează cu drag și au înțeles că este un moment special toată lumea. I-am simțit în perioada aceasta pe români mai români și m-a bucurat. E o chestiune și cu bucurie și cu întristare pentru că românul ar trebui să fie român tot timpul”, este de părere Bălan.
Cei care au lucrat la costumele populare au avut mult de lucru și cu costumele tradiționale. La fabrica de la Mârșa se lucrează costume populare. Practic costumele vechi de sute de ani sunt reproiectate, recroite, rețesute, astfel că între ia tradioțională a bunicii și cea croită la Mârșa nu vor fi diferențe. Iar oamenii cer, în această perioadă, ii tradiționale, pe care le poartă cu drag mai ales de Centenar.foto - fabrica din sibiu la care s-au ’’făurit’’ steaguri tricolore pe bandă rulantă
„M-a surprins plăcut să văd faptul că foarte foarte multe persoane vor să poarte costum tradițional, fie că merg sau nu la Alba Iulia. Tot mai mulți oameni vor să îmbrace o ie tradițională, nu o ie de stradă, ci ie tradițională. Noi facem costume populare în forma lor autentică sau cât mai aproape de autentic”, a mai spus Bălan.
Pentru toată activitatea care are loc la fabrica de la Mârșa lucrează 140 de angajați. Tot aici se fac, de 18 ani, steaguri ale tuturor țărilor, echipamente sportive pentru loturi naționale, dar și steagul Uniunii Europene

foto - fabrica din sibiu la care s-au ’’făurit’’ steaguri tricolore pe bandă rulantă

Ultima oră

Comentariul meu

Publică