chirurgul sibian victor costache, decorat de președintele româniei
Foto arhivă

Cu ocazia zilei Naționale a României, Președintele Klaus Iohannis a decorat mai mulți reprezentanți ai societății civile care s-au remarcat în medicină, învățământ și cultură. Printre medicii care au fost vineri la Cotroceni se numără și chirurgul cardiolog Victor Costache.  sibianul este recunoscut la nivel național pentru intervențiile în premieră realizate la Sibiu. 

Şeful statului a decorat cadre medicale, cu prilejul Zilei Naţionale a României, pentru „contribuţia importantă avută în practica medicală, pentru serviciile aduse la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, pentru profesionalismul, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor.

chirurgul sibian victor costache, decorat de președintele româniei

Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler a fost acordat Rodicăi Ciauş, medic primar pediatru; lui Victor Costache, conferenţiar universitar doctor, medic primar chirurgie cardiovasculară şi toracică şi lui Sebastian Nicolae Ionescu, profesor universitar doctor, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică;

Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler fost acordat lui Marian Anghelescu, medic specialist ortopedie-traumatologie; lui Sorin Liviu Băilă, medic primar chirurgie cardiovasculară; lui Corneliu-Gheorghe Costăchel, medic specialist medicină de familie, Doinei Drăgănescu, profesor universitar doctor, farmacist şi Doinei Carmen Mazilu, asistent medical şef.

De asemenea, în semn de apreciere şi recunoaştere pentru contribuţia importantă avută la dezvoltarea medicinei româneşti, pentru dăruirea, talentul şi profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul carierei medicale, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili, domnului profesor dr. Săndesc Dorel.

Şeful statului a decorat şi instituţii de învăţământ superior, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere deosebită pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului universitar românesc.

Au fost acordate: Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Mare Ofiţer Academiei de Studii Economice din Bucureşti; Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Comandor Universităţii „Politehnica” din Bucureşti şi Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti; Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, Universităţii din Petroşani şi Universităţii „Transilvania” din Braşov; Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat şi pe pe Marina Constantinescu şi Petru Hadârcă, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

„Sănătatea, educaţia şi cultura reprezintă pilonii unei societăţi puternice, prospere. În arhitectura unei naţiuni, sănătatea şi educaţia constituie surse ale bunăstării, iar cultura este cea care ne defineşte, semnificând însăşi identitatea noastră naţională, valorile noastre comune, transmise cu înţelepciune din generaţie în generaţie. Anul 2018 are o însemnătate specială pentru noi, românii. Este un an de celebrare a trecutului, dar şi unul în care punem bazele proiectului nostru de viitor şi ale viziunii noastre pentru o Românie Educată, democratică şi puternică, pentru încă 100 de ani cel puţin”, a spus şeful statului, în discursul său.

El a mai spus că avem profesionişti de excepţie în România, tineri entuziaşti, dornici să se perfecţioneze acasă şi să contribuie la reputaţia medicinei româneşti, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă sistemul de sănătate.

„Fără îndoială, cu ocazia Centenarului ar trebui să mulţumim universităţilor pentru uriaşa lor contribuţie în formarea de specialişti în diverse domenii, precum şi pentru activitatea lor în cercetare şi inovare. În secolul XXI, rolul lor va fi mai important ca niciodată, pe măsură ce automatizarea şi digitalizarea economiei cresc nevoia societăţii pentru specialişti de vârf , dar şi antreprenori creativi. Doar cu ajutorul unei educaţii de calitate putem să atingem obiectivele pe care ni le propunem ca ţară în al doilea secol de unitate”, a afirmat Klaus Iohannis, menţionând că, în urmă cu doi ani, a fost iniţiat proiectul „România Educată”, prin care s-a dorit dezvoltarea unei viziuni şi a unei strategii pe termen lung pentru sistemul de învăţământ.

Şeful statului a menţionat că, săptămâna viitoare, rezultatele preliminare ale proiectului vor fi lansate în dezbatere publică.

„Doamnă Marina Constantinescu, distincţia acordată în numele statului român semnifică importanţa pe care o are arta scenei în spaţiul cultural românesc. Teatrul este şcoala şi memoria libertăţii unei naţiuni care a dat şi continuă să dea lumii mari regizori, actori, scenografi şi critici de teatru. Domnule Petru Hadârcă, distincţia pe care astăzi v-am înmânat-o este un simbol prin care România doreşte să marcheze unitatea valorilor şi aspiraţiilor care au animat generaţia Marii Uniri. Mă bucur că puteţi oferi celor care trec pragul Teatrului Naţional Mihai Eminescu de la Chişinău, pe care îl conduceţi, lumina cuvintelor marelui poet naţional”, le-a spus Iohannis personalităţilor decorate.

Sursa www.news.ro

Ultima oră

Participă la discuție

4 Commentarii

Publică

  1. De acord cu dl Tavi .
    Nu are ce căuta într-o sală de operații dl Costache. Nu vă lăsați inşelaţi de metodele minim invazive ! Cine scapă cu viaţă de pe masa de operație face complicații postoperatorii din cele mai grave. Eventual, dacă pacientul-cobai mai rezistă, se recurge tot la tehnica operatorie clasică pt a îndrepta răul făcut în prima intervenție.
    În materie de chirurgie cardiovasculară dl Costache e praf !
    Decorația îi poate fi retrasă . Dreptul de liberă practică îi poate fi anulat. Spre binele celor neinformaţi suficient şi care cred că dl Costache i-ar putea salva.

  2. De acord cu dl Tavi .
    Dr Costache nu are ce căuta într-o sală de operații. Amatorism evident în tehnica chirurgiei cardiovasculare. Pacienții care scapă cu viaţă de pe masa de operație fac complicații postoperatorii din cele mai grave.
    Nu vă lăsați inşelaţi de „tehnicile minim invazive” . Sunt vârful iceberg-ului. Post operator se transformă în multiple complicații punând în pericol viaţa „cobailor” dumnealui.
    Informați-vă bine înainte de a lua hotărârea să vă încredințaţi viaţa şi sănătatea în mâinile acestui, să zicem, doctor. (Voiam să spun măcelar.)
    Da, ar trebui să se facă nişte anchete . Președintele îi poate retrage decorația, iar ministerul sănătății îi poate retrage dreptul de liberă practică.
    Nu stiu cum şi-a făcut studiile. În practica chirurgicală e praf !

  3. un criminal!!!!acest victor costache este in criminal!!!omoara oameni fratilor!!!locul lui este la puscarie!!!domnule presedinte inainte de a acorda premii si distinctii v ati intresat ce hram poarta acest victor costache!!??este un mercenar!!in afara de a omora oameni si a maslui expertize medico legale ce a mai facut ?! la sibiu la acel spital polisano este locul unde se omoara oameni!!!acest balan obez minte cu nerusinare pacientii , le greseste operatiile dupa care spune ca asa a fost sa fie!!!domnule presedinte ar trebui sa va interesati cum se fac achetele referitoare la crimele acestui doctor la parchetul de la sibiu si alba iulia nu sa decorati mercenari!!!