FOTO Eveniment unic în sfera literaturii de vânătoare - Două cărți, lansate la Muzeul Cinegetic din Sibiu

Muzeul Cinegetic ”August von Spiess” din cadrul Muzeului Național Brukenthal a găzduit, sâmbătă, 24 noiembrie 2018, un eveniment unic în sfera literaturii de vânătoare: lansarea a două volume semnate de August von Spiess „Gurghiu – Domeniul Regal de vanatoare în trecut și astăzi” și „Caleidoscop” de Ionel Pop.

Tipărite în condiții grafice de înaltă calitate sub egida Editurii Honterus, volumele au fost îngrijite cu multă pasiune și dăruire de către colecționarul sibian Alexandru Bârsan și Dr. Helga Stein.
Cele două noi ediții ale lucrărilor includ capitole și ilustrații noi, menționând aici două capitole, 13 ilustrații suplimentare și o harta a Văii Frumoasei înainte de construirea barajului de la Oașa pentru Caleidoscop, cât și o serie de ilustrații noi cu desene de la vânătorile arhiducelui Rudolf din Transilvania secolului XIX, ale artistului Franz von Pausinger, din colecția Bibliotecii Naționale a Austriei pentru Gurghiu.
Evenimentul a avut o dublă semnificație, întrucât pe data de 24 Noiembrie, s-au aniversat și 129 de ani de la nașterea corifeului literaturii cinegetice românești – Ionel Pop.

FOTO Eveniment unic în sfera literaturii de vânătoare - Două cărți, lansate la Muzeul Cinegetic din Sibiu

Noi proiecte editoriale în apariție
Seara a fost deschisă de doamna Ghizela Voniga, șef secție a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu care a exprimat bucuria tipăririi în acest an a două lucrări importante pentru cei pasionați de literatura cinegetică. Domnul Alexandru Bârsan în cuvântul său adresat invitaților a anunțat proiectele următoare: „Nici nu a ieșit bine de la tipografie ediția a II-a a Caleidoscopului și deja lucrez la îngrijirea ediței a III-a, care va aduce multe elemente de noutate, recent descoperite în arhiva familiei Pop, precum texte noi legate de Valea Frumoasei și mai multe ilustrații inedite. De asemenea, în pragul Centenarului, anunțăm cu bucurie apariția unei noi cărți scrise de Ionel Pop, cu titlul Ionel Pop – Un martor al Marii Uniri, o carte cu un caracter memorialistic, despre înaintașii familiei Pop și Maniu: Simion Barnuțiu, Iuliu Coroianu, Iuliu Maniu și alți mari oameni politici și de cultură ai Transilvaniei antebelice și interbelice, cât și amintiri despre locurile și oamenii de la Dealul Țarinei (Bădăcin), unde se găsea moșia familiei Maniu. Semnificația titlului este explicată prin faptul că Ionel Pop a fost unul dintre secretarii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia – 1 Decembrie 1918. Nu în ultimul rând, urmează să demarăm un nou proiect editorial, pentru tipărirea uneia dintre bijuteriile literaturii transilvănene, romanul Frate Nicolae de Emil Witting, care vorbește despre viața ursului carpatin, făcând o introducere romanțată în tainele acestui misterios animal, care încă mai poate fi găsit în România, munții Carpați fiind unul dintre ultimele bastioane din Europa unde mai putem găsi acest nobil mamifer în deplină sălbăticie și libertate.”
Au mai luat cuvântul d-nul Gerd von Spiess (nepot al lui August von Spiess) care a transmis celor prezenți mesajul d-nei Helga Stein, care nu a putut fi prezentă , și d-nul Ing. silv. Radu Mija din Mediaș, care a vorbit despre importanța genofondului vânatului din munții Transilvaniei.

FOTO Eveniment unic în sfera literaturii de vânătoare - Două cărți, lansate la Muzeul Cinegetic din Sibiu

O expoziție temporară nouă în Muzeul Cinegetic August von Spiess din Sibiu
Cu prilejul evenimentului de sâmbătă s-a anunțat și faptul că printr-o colaborare semnată recent de Alexandru Bârsan și prof. univ dr. Sabin Adrian Luca, manager al Muzeului Național Brukenthal, o încăpere din Muzeul Cinegetic ”August von Spiess” va fi dedicată lui Ionel Pop.
Este vorba de o secțiune muzeala dedicată scriitorului Ionel Pop, cu obiecte personale ale acestuia, cărți cu autograf, manuscrise inedite și fotografii originale, care sperăm ca va putea fi inaugurată in prima jumătate a anului 2019.
Carțile pot achiziționate de la sediul Muzeului Cinegetic „August von Spiess” din Sibiu sau trimițând datele dvs. complete (nume, adresa, telefon) la adresa de e-mail i.venator@gmail.com

Ultima oră