109 ani de la nașterea lui Eugen Ionesco. Naționalul sibian prezintă miercuri spectacolul „Lecția”, cu Ofelia Popii și Constantin Chiriac în rolurile principale.
Noiembrie este în fiecare an despre Eugen Ionesco, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și dramaturgi români, membru al Academiei Franceze, supranumit „apostol” al absurdului, născut la Slatina, în data de 26 noiembrie 1909. Miercuri, 28 noiembrie, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu readuce pe scenă spectacolul „Lecția”, în regia lui Mihai Măniuțiu, cu Ofelia Popii și Constantin Chiriac în rolurile principale, spectacol ce are la bază una dintre cele mai puternice și fascinante piese ale lui Ionesco.
Lecția. De la aritmetică la filologie și în final la crimă.
Spectacolul cu piesa „Lecția” de Eugen Ionesco, în regia lui Mihai Măniuțiu, a avut premiera la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în anul 2014. Spectacolul se joacă astăzi cu Constantin Chiriac (profesorul), Ofelia Popii (eleva) și Mariana Mihu – Plier (menajera). În grupul de eleve le regăsim pe actrițele naționalului sibian Veronica Arizancu, Emöke Boldizsár, Ioana Cosma, Serenela Mureșan, Veronica Popescu, Gabriela Pîrlițeanu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos și Codruța Vasiu. Dacă instrumentul marelui dramaturg este mascarea a ceea ce este neobișnuit în ceea ce este banal – o lecție de aritmetică ce duce la o lecție de filologie și o lecție de filologie care conduce la… crimă –, Mihai Măniuțiu operează aritmetica surprizei și a tensiunii până aproape de final. Știm că este o piesă despre manipulare, seducție, orori, robotizare… însă vom afla mai mult sau vom recunoaște câte ceva despre felul în care civilizația „evoluează” în colțuri ale lumii mai îndepărtate sau mai aproape de noi și mai ales cum civilizația „operează” în noi.
„«Lecția» e un foarte puternic text politic, unul dintre cele mai subtile și în același timp generoase texte – în sensul că este compus și structurat în așa fel încât să poți reflecta în oglinzile sale orice formă de dictatură, orice act politic care țintește dezumanizarea, distrugerea individualității și libertății omului. Genocidul, spălarea creierelor, purificările etnice, crimele în masă, toate se petrec sub ochii noștri. Nu ne mai putem face că nu știm. Trăim într-o epocă în care suntem cu toții interconectați. Cei care pretind că nu știu, vor să-și țină ochii închiși. Spectacolele de tipul «Lecției» lui Ionesco le spun să deschidă ochii. Nu scapi de coșmaruri pretinzând că joci într-o feerie.“ (Mihai Măniuțiu)
Caseta artistică a spectacolului „Lecția” de Eugen Ionesco
REGIA: Mihai Măniuţiu, TRADUCEREA: Vlad Russo și Vlad Zografi DRAMATURGIA: Anca Măniuțiu, DECOR: Adrian Damian, COSTUME: Irina Moscu, COREGRAFIA: Andrea Gavriliu, MUZICA: Şerban Ursachi, ASISTENȚĂ REGIE: Tudor Lucanu
ÎN DISTRIBUȚIE: Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Mariana Mihu-Plier, Veronica Arizancu, Emöke Boldizsár, Ioana Cosma, Serenela Mureșan, Veronica Popescu, Gabriela Pîrlițeanu, Maria Soilică, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos, Alexandra Șerban, Codruța Vasiu
Informații pe larg despre spectacolele TNRS și bilete online, pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro/program