Țara noastră are șanse mari de a fi destinația unei viitoare fabrici a celor de la Skoda. Faptul că România va fi legată de Vestul Europei printr-o autostradă continuă de la Sibiu și de la Cluj, aduc un mare avantaj în fața Bulgariei.
România concurează cu Bulgaria şi Ungaria pentru o nouă uzina Skoda, potrivit Automotive News Europe. Miza o reprezintă o investiţie de tip „greenfield” de peste 1 miliard de euro şi cel puţin 4.000 – 5.000 de noi locuri de muncă bine plătite, anunță zf.ro. Anterior, presa din Bulgaria scria de faptul că VW ia în calcul ţara de la sud de Dunăre şi Turcia. Însă climatul politic din Turcia nu este unul favorabil iar Bulgaria nu are nici tradiţie şi nici o reţea de furnizori la fel de mare precum România. Pe plan local sunt peste 230.000 de oameni care lucrează în industria auto, dintre care aproape 19.000 pentru Dacia şi Ford. De asemenea, şi când vine vorba de infrastructură, în 2022 când uzina ar trebui să fie gata, în România se va putea circula de la Sibiu şi de la Cluj spre Vest numai pe autostradă, acest lucru fiind un avantaj și pentru alegerea localității în care Skoda să investească.
CEO-ul VW Group, Herbert Diess, declara pe 18 noiembrie faptul că grupul caută o nouă locaţie în Europa de Est pentru o fabrică Skoda pentru a demara producţia după 2022. Nevoia de o nouă uzină apare deoaerce VW va converti uzina din Emden, Germania în uzină de maşini electrice şi va muta producţia lui Passat în actuala uzina Skoda din Kvasiny, care în prezent produce Skoda Superb. În viitoarea uzină se vor produce SUV-urile Skoda Karoq şi Seat Ateca, asamblate în prezent în Kvasiny. România are deja o tradiţie în producţia de SUV-uri. La Dacia aproape 70% din producţie o reprezintă SUV-ul Duster, iar la Ford, pe lângă EcoSport, din 2019 este aşteptat un al doilea model, cel mai probabil tot un SUV.
Pe de altă parte, pe lângă Bulgaria şi România, Volkwagen ar putea de asemenea să decidă „convertirea” unei uzine de motoare precum sunt cele Polkowice, Polonia şi Gyor, Ungaria. Astfel, România ar intra din nou în concurenţă cu Polonia şi Ungaria, două ţări care au atras în ultimii ani toate investiţiile în industria auto din Europa Centrală şi de Est.