Despre psihologi și terapie se vorbește foarte mult în ultima vreme. Dar, chiar și așa, mulți dintre cei care au nevoie de ajutor specializat nu știu cui trebuie să se adreseze. Merg la psiholog crezând că acesta le va prescrie medicamente sau merg la psihiatru ani de-a rândul fără a vedea vreun rezultat. Ambele variante sunt greșite, pentru că fiecare dintre cei doi specialiști se ocupă doar cu ”bucățica” lui, dar cele două trebuie să fie totuși într-o colaborare.
La psiholog
Ne adresăm unui psiholog atunci când starea de bine dispare, atunci când experiențele de zi cu zi devin greu de suportat, chiar dacă până mai deunăzi erau ceva banal. La psiholog mergem atunci când nu putem trece peste o întâmplare neplăcută sau atunci când pur și simplu vrem să ne cunoaștem mai bine. ”În cabinet ajung cei care au disfuncționalități comportamentale, dar care nu împiedică funcționarea zilnică a individului. Chiar și cei cu anxietate sau depresie minore pot fi ajutați doar de terapeut”, explică psihologul Eduard Puiu.
AFLĂ DE AICI DESPRE NOUL PROIECT ORA DE PSIHOLOGIE ȘI CUM NE AJUTĂ PSIHOLOGUL
La psihiatru
Atunci însă când, de exemplu, depresia este una severă, persoana care suferă nu mai iese din casă, nu se ridică din pat, nu mănâncă, cel care intervine este psihiatrul. ”În astfel de cazuri în care nivelul stărilor emoționale este greu de suportat, intervine o tulburare care face imposibilă funcționarea cotidiană, persoana trebuie să se adreseze în primul rând unui psihiatru. El este medic, el pune un diagnostic și el prescrie medicamentele necesare pentru reechilibrare. Pentru că în astfel de cazuri severe este vorba despre o disfuncționalitate la nivelul anatomiei creierului”, explică Eduard Puiu.
Merg în paralel
Dar, după ce pune un diagnostic și stabilește un tratament, psihiatrul va îndrepta pacientul către un psiholog. Pentru că medicația va restabili chimic funcționalitatea creierului, dar cu ajutorul terapiei se vor regla cauzele care au dus la producerea dezechilibrului. ”Cele două terapii ar trebui să meargă mână în mână pentru ca rezultatele să se vadă. Este important ca pacientul, după ce începe tratamentul medicamentos care îi va reduce stările fizice neplăcute să se reechilibreze emoțional. Pentru că dacă nu face acest lucru după întreruperea tratamentului ar putea reveni în același punct pentru că nu a rezolvat problemele care l-au adus în acel punct”, explică psihologul Eduard Puiu.
Așadar, la psihiatru trebuie apelat atunci când trăirile emoționale se reflectă în stări fizice insuportabile și care scot individul din viața pe care o știa până atunci. Psihologul ajută în eliminarea cauzei care a dus la toate aceste disfuncționalități. El nu va prescrie niciodată medicamente, dar dacă se intră în cabinetul lui de la primele semne, problemele se pot rezolva mult mai ușor.
AFLĂ DE AICI CE SE ÎNTÂMPLĂ LA TERAPIE
Asta trebuie să conștientizăm, faptul că a merge la psiholog nu este o modă, nici un moft, ci de cele mai multe ori o necesitate. Atunci când simțim că nu ne mai aparținem trebuie să ne întoarcem pe calea noastră cu ajutorul terapiei. Ora de psihologie, noul proiect Ora de Sibiu asta își propune- să deschidă calea către comunicare și conștientizarea problemelor. O să facem acest lucru în fiecare luni, de la ora 17, începând din 3 decembrie, în transmisii LIVE pe paginile de Facebook Ora de Sibiu, Ora de Mediaș, Psiholog Eduard Puiu. Cel care va intra în direct și alături de care vom încerca să abordăm situații de viață este psihologul Eduard Puiu, specializat în terapie cognitivă și comportamentală.
Veți putea adresa întrebări în timpul live-ului, dar și comment-uri la articolul din fiecare vineri care va anunța tema săptămânii viitoare.