În expunerea populației la radiații, un rol important îl are conținutul radioactiv al factorilor de mediu: apă, aer sau alimente. La nivel național, se desfășoară un program de sănătate publică de supraveghere a radioactivității factorilor de mediu. Astfel, la Sibiu, calitatea apei este analizată permanent, pentru a determina radioactivitatea globală alfa și beta.
Aparatele cu ajutorul cărora sunt realizate testele sunt destul de învechite însă, majoritatea depășind 10 ani. Cu toate acestea, angajații își fac treaba cu ele.
În anul 2017, s-au efectuat un numar de 200 de determinări ale radioactivității alfa și beta globale din probe de apă potabilă și alimente. S-au recoltat pe atunci probe de apă de la robinetul consumatorilor din localități din zone mari de aprovizionare cu apă, distribuită de către cei doi producători de apă din județ, SC Apă canal SA și SC Apa Târnavei Mari SA. S-au recoltat probe de apă din: Sibiu, Bungard, Hamba, Mohu, Mândra, Șura Mică, Păuca, Cisnădie, Avrig, Mediaș, Agnita, Sadu, Marsa, Tilișca, Săcel, Poplaca, Ocna Sibiului, Arpașu de Sus. De asemenea, s-au recoltat probe de apă de la robinetul consumatorilor din localități din zone mici de aprovizionare cu apă distribuită în sistem centralizat de către primarii din: Tălmaciu, Turnu Roșu, Gura Râului, Orlat Aciliu, Alma, Șeica Mare, Dumbrăveni.
La toate probele de apa analizate nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor admise de legea 301/2015 pentru radioactivitatea alfa și beta globală. Pentru analiza unor radionuclizi din apă, analize care depășesc capacitatea laboratorului, dar sunt obligatorii conform legii, determinările s-au efectuat la CRSP Cluj. Astfel, pentru apa din Sibiu, s-au determinat: radiu 226, uraniu natural, cesiu 137, cesiu 134, stronțiu 90, cobalt 60, iod 131, americiu 241. Pentru toți acești parametri, valorile se încadrează în prevederile legii.