turnul din pisa nu mai e atât de înclinat – explicația experților

Turnul din Pisa, cea mai faimoasă clădire înclinată din lume și punctul de reper al orașului cu același nume din Italia, începe să se îndrepte. Experții spun că unghiul de înclinare al turnului este mai mic cu o jumătate de grad. Acest lucru se datorează lucrărilor de stabilizare.

Turnul a devenit celebru datorită înclinației care a luat formă încă din 1173. În ultimii 20 de ani însă, turnul a pierdut 4 centimetri din nclinație, potrivit unui raport care evaluează o dată la 3 luni construcția.

„De când au început lucrările de restaurare, turnul se înclină mai puțin. Însă ce contează este stabilitatea turnului, care este mai bună decât arătau estimările inițiale”, a declarat Nunziante Squeglia, profesor la Universitatea din Pisa.

Datorită importanței sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în ultima consolidare care a început în anul 1990. În decembrie 2001, turnul a fost declarat stabil și sigur pentru 300 de ani și a fost redeschis accesului publicului.

Turnul are o înălțime de 56 de metri și o greutate de 14.453 tone. Construcția a început în august 1173. Aceasta se deosebește de turnurile pătrate obișnuite în Italia centrală și este într-un mare contrast cu turnurile ascuțite din nordul Europei. Este format din 14200 de tone de marmură albă de marmură de Carrara și are șapte clopote, dar acestora nu li s-a mai permis să sune de mult timp din cauza pericolului de prăbușire.

Ultima oră

Comentariul meu