referendum unic: elvețienii votează dacă vacile din țară își vor păstra coarnele sau nu

Zi importantă duminică pentru elvețieni: vor vota asupra unui subiect care a împărțit țara în două. Este vorba despre un referendum inedit, și anume dacă să fie subvenționați fermierii care lasă coarnele vacilor și caprelor să crească natural.

Referendumul cu privire la păstrarea „demnităţii şeptelului” a fost iniţiat de Armin Capaul, un fermier de 66 de ani. În urmă cu nouă ani acesta a demarat o campanie pentru acordarea de subvenţii fermierilor astfel încât aceştia să poată să îşi asigure spaţiul de păşunat suplimentar de care animalele cu coarne au nevoie şi astfel să fie redusă practica de înlăturare a coarnelor.

„Trebuie să lăsăm vacile aşa cum sunt. Să le lăsăm coarnele. Atunci când li se înlătură coarnele, sunt triste”, spune Armin Capaul. Apreciind că datorită coarnelor vacile pot comunica şi îşi pot regla temperatura corpului, Capaul vrea ca fiecare fermier să primească o subvenţie anuală de 190 de franci pentru fiecare animal cu coarne, scrie Agerpres.

În prezent, aproape trei sferturi din vacile din Elveţia, care au devenit un simbol naţional şi o atracţie turistică, nu au coarne fie pentru că au fost concepute genetic în acest, fie pentru că acestea au fost înlăturate după naştere. Sondajele derulate luna aceasta sugerează că votul va fi unul strâns. Firma de cercetare de piaţă GFS Bern susţine că 49% din alegători vor vota în favoarea iniţiativei iar 46% împotrivă.

Ultima oră

Comentariul meu