Primul proiect de bugetare participativă a fost realizat la Sibiu și zece proiecte ajunse în etapa finală urmează să fie implementate. Este un pas important spre un oraș administrat modern, iar cetățenii și Primăria au contribuit la această realizare.
„USR a deschis porți și a arătat calea spre Bugetarea Participativă. E primul an, primul exercițiu și avem un nou concept câștigat la nivelul comunității. Acestea sunt primele rezultate. Învățăm cu toții din ele. La anul vor fi mai multe proiecte și mai mulți respondenți. Așa se dă startul tradiție în implicarea comunității. Am reușit să facem un lucru care în urmă cu doar doi, trei ani părea de neimaginat. Continuăm alături de cetățeni în Sibiu drumul spre un oraș modern și USR este în prima linie”, a declarat președintele USR, deputatul de Sibiu Dan Barna.
Cinci din cele zece proiecte care au fost votate pentru a fi implementate sunt depuse de membri ai USR Sibiu, în calitatea lor de cetățeni, care au promovat proiectele în grupurile de interes vizate. Rezultatul poate nu este cel la care se aștepta întreaga comunitate, însă orice astfel schimbare se face prin educare, implicare activă în comunitate și timp.
Proiectul Bugetului Participativ a fost adus în discuție pe agenda publică locală de USR Sibiu și de deputatul Dan Barna prin depunerea proiectului de Bugetare Participativă „Tu decizi pentru Sibiu!”, în decembrie 2017. Ulterior, Primăria Municipiului Sibiu a anunțat că acest proiect era și în atenția municipalității. Una dintre etapele proiectului depus de USR și care nu a fost implementată în Bugetarea Participativă era organizarea de întâlniri la nivel de cartier, în cadrul cărora cetățenii să fie informați asupra Campaniei și bugetului acesteia. Proiectul depus de USR poate fi consultat aici: https://sibiu.usr.ro/proiect/buget-participativ/.