Perioada din zi când se ard cele mai multe calorii. Țineți seama de ea la dietă

Arderea caloriilor devine esențială atunci când vrem să dăm jos câteva kilograme. Dieta și sportul au un aport major, dar și o anumită perioadă a zilei. Și asta pentru că în această perioadă arderile sunt mai intense și se poate profita de acest lucru pentru scăderea în greutate. 

Un nou studiu arată că există totuşi o perioadă a zilei în care corpul arde, în mod natural, cele mai multe calorii, iar asta datorită ritmului circadian, care controlează ceasul intern al organismului şi ciclul zi-noapte. Aceste ritmuri influenţează arderea caloriilor, mai ales în momentele de odihnă unde, corpul uman poate arde cu 10% mai multe calorii în întervalul de după-amiază târziu şi seara, faţă de dimineaţa devreme. Mai exact, se ard aproape 130 de calorii după-amiaza şi seara, fără nici cel mai mic efort, iar acest lucru poate avea impact asupra sănătăţii.

Studiul publicat în jurnalul Current Biology evidenţiază faptul că ritmul circadian dictează nu doar după dorinţa de a se odihni, ci şi cât de complex este metabolismul care operează pe o perioadă de 24 de ore. În felul acesta, persoanele care au un program de somn neregulat, inclusiv cele care lucrează în ture, se confruntă cu obezitatea şi sunt predispuse să dezvolte afecţiuni precum diabetul de tip II, cancerul sau declinul cognitiv. Chiar dacă nu-l auzim, ceasul biologic funcţionează constant.

„Este posibil că atunci când mănânci, iar necesităţile de consum al energiei sunt mici, această activitate poate duce la creşterea în greutate”, a precizat Jeanne Duffy, cetătoare din cadrul studiului de la Brigham and Women’s Hospital.

Când se ard cele mai multe calorii
Studiul a avut în vedere şapte persoane, atât femei, cât şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 38 şi 69 de ani care, timp de 37 de zile, au stat într-un laborator fără geamuri, ceasuri, telefoane sau Internet, astfel încât să nu ştie ce timp din zi este afară. În fiecare seară, participanţii mergeau să doarmă cu patru ore mai târziu decât în noapte precedentă, acest obicei durând timp de 3 săptămâni. În felul acesta, ceasul intern al organismului era forţat să ţină pasul, cercetătorii observând astfel că perioadele biologice ale corpului erau complet altele faţă de perioada zilei.

Fiecare persoană care a participat la acest studiu a fost nevoită să poarte senzori care să le măsoare temperatura corpului, permiţând cercerătorilor să stabilească perioada în care se ard cele mai multe calorii. Cu cât temperature corpului este mai ridicată, cu atât se ard mai multe calorii. În felul acesta, s-a descoperit că rata arderii caloriilor era mai mică noaptea atunci când temperatura corpului scădea, în timp ce, 12 ore mai târziu, rata de calorii arse creştea, după-amiaza.

Bineînţeles, chiar dacă îţi programezi mesele şi ai grijă să respecţi acest program, nu uita că un alt aspect extrem de important constă în exerciţiile fizice. Chiar dacă nu frecventezi sălile de sport, fiecare efort fizic, fiecare mişcare, presupune obţinerea energiei, iar pentru a asigura până şi cele mai mici mişcări, de la ridicatul braţului, până la măturatul prin casă,se arde un număr necesar de calorii.

Sursa www.csid.ro

Ultima oră