cel mai mare incendiu din românia – au murit 118 oameni

Un incendiu extrem de grav a izbucnit în anul 1930. 118 oameni și-au pierdut viețile în flăcările mistuitoare. Totul s-a petrecut în Vinerea Mare a Paștelui.

Tragedia a avut loc în biserica de lemn din Costești, județul Argeș. La 18 aprilie 1930, toți sățenii se aflau acolo, încercaând să îl convingă pe preot să țină slujba afară, fiindcă nu aveau cu toții loc în lăcașul sfânt. Înțelegerea acestora a fost ca numai cei mici să rămână înăuntru, iar adulții să asculte slujba de afară. La un moment dat însă, scânteile unei lumânări aprinse de dascăl au pătruns, printre crăpături, în podul bisericii. A fost nevoie de doar câteva momente până când flăcările să cuprindă întreaga clădire.

Părinții au încercat să își scoată din foc odraslele, însă au reușit doar să se îmbulzească la ușa îngustă, prin care ar fi putut trece doar un singur om. Toți copiii aflați în biserică au murit, inclusiv preotul și fiul acestuia, în vârstă de 11 ani. Presa vremurilor apuse arată că la slujba de înmormântare au participat Regina Maria și principele Mihai.

Ultima oră

Comentariul meu