video foto sibianca ioana mihai nechifor, cel mai bun designer florist din românia în 2018

Sibianca Ioana Mihai Nechifor a reuşit performanţa să câştige miercuri seara, Cupa României la Artă Florală, care a avut loc la noi în oraş. Practic, Ioana, pentru al doilea an consecutiv se impune cu talentul şi munca ei.

După ce anul trecut, la Bucureşti, Ioana a reuşit să ocupe locul I şi să ia Premiul de Popularitate la Concursul Naţional de Aranjamente Florale din România, acum este campioana naţională la aranjamente florale. „E o încununare a unei munci. Mă simt foarte bine. Sunt bucuroasă”, a spus imediat după primirea premiului, Ioana.

Florile – un stil de viaţă
„Talentul exersat in arta florală a fost fundamentat pe experienţa pe care Ioana a avut-o în arta muzicii şi pedagogiei, fiind absolventă a Facultăţii de Muzică din Braşov şi mai apoi profesor de pian”, aşa se prezintă Ioana, pe site-ul atelierului ei floral din Sibiu. Cel mai bun designer florist din România, este o fostă profesoară de pian, un om sensibil şi foarte ambiţios. Acum, după zece ani de muncă multă, cursuri şi participări la concursuri, Ioana a reuşit să se împlinească total în această pasiune, cu miresme şi culori diverse: florile. „Sunt aproape zece ani de când fac lucrul acesta. Îmi place că merge tot mai bine florăria. Asta voi face. Cariera mea pe asta va merge. Vreau să mă perfecţionez, ca să trăiesc experienţe din astea cât mai multe, îmi place competiţia, îmi plac provocările”, declară Ioana. Practic, nu se vede făcând altceva, decât redând frumuseţea florilor pentru fiecare client al ei. „E un stil de viaţă. Când mă întreabă oamenii ce fac în timpul liber, spun flori, şi ce faci când munceşti, tot flori. Poţi şi să mănânci flori, pui în salată, ca să arate bine, floricele comestibile. Simt că nu mai lucrez deloc, fac doar ce îmi place. Din asta şi trăiesc. E minunat. Acum nu mai văd să fac altceva”, mărturiseşte Ioana.video foto sibianca ioana mihai nechifor, cel mai bun designer florist din românia în 2018

Preşedintele Iohannis, client mulţumit
Cupa României la Artă Florală le-a dat trei provocări concurentelor: să facă un buchet pentru preşedintele Iohannis, un alt buchet şi un accesoriu vestimentar pentru o mireasă şi să ofere imaginea florală a României în anul Centenarului. Ioana Mihai Nechifor a reuşit din toate cele şapte concurente, să impresioneze juriul, şi speră ea şi pe preşedintele Klaus Iohannis, cu cel mai reuşit buchet. „Tematica a fost anul acesta să pregătim un buchet pentru domnul preşedinte, la semnarea jurământului. Buchetul trebuia să exprime triumful şi atunci am mers pe aceste paie parfumate, care se duc spre sus. Am încercat să fac un buchet robust, să nu trebuiască, să aibă o extra grijă. Şi ce am mai urmărit la buchet, am primit o reţetă cu o multitudine de culori şi am ales nuanţele care mi se par mie că sunt mai masculine”, a explicat Ioana. Organizatorii au promis că buchetul câştigător va ajunge la Klaus Iohannis. Nu ar fi prima dată când Ioana creează ceva pentru familia Iohannis. video foto sibianca ioana mihai nechifor, cel mai bun designer florist din românia în 2018„Am avut onoarea să facem buchete şi pentru doamna Iohannis şi pentru domnul Iohannis. Ştiu sigur că au ajuns în mâna lor şi că au fost şi apreciate de mai multe ori”, a dezvăluit Ioana. Designerul nostru florist nu face diferenţă între clienţi şi încurajează şi bărbaţii să primească flori, nu doar să dăruiască. O floare poate să bucure pe oricine, crede Ioana.

Rochie, geantă, accesoriu vestimentar … din flori
Ioana Maria Nechifor ne-a impresionat şi la festivalul de modă de la noi din oraş, realizând piese mari vestimentare sau accesorii, cum a fost o rochie din flori sau o geantă. Acum, Ioana a impresionat juriul intenaţional de la Sibiu cu o capă cu flori, care a fost şi probată. Capa şi buchetul au însemnat o oră de muncă efectivă în faţa juriului şi două săptămâni de schiţe, planuri şi o provocare a imaginaţiei. „Este un accesoriu pentru o mireasă care se căsătoreşte la Sibiu în noiembrie. Un buchet şi un accesoriu asortat. Atunci am ales să fac capa aceasta. Am ales culorile ruginiu, arămiu, să exprim puţin natura din momentul acesta şi am dat puţin o tentă de iarnă, ca să exprim cum încep să îngheţe geamurile, florile cum se formează pe geam, câţiva fulgi de nea de la munte. Este uşoară, poţi să o probezi. Asta a fost condiţia, ca să se poată purta. Câţiva trandafiri care au culoarea asta arămie, nu sunt foarte populari, sunt mai scumpi faţă de cei din pieţe. Se numesc cappuccino. Am folosit plante suculente, aeriene. Senecio, care se păstrează uscat, la fel, diferite frunze de eucalipt, floare de hortensia, cactuşi”, descrie Ioana reuşita ei vestimentară de nuntă.

România colorată la o sută de ani
Conceptul Cupei României din acest an este legat de sărbătorirea a 100 ani de la Marea Unire. Tematica evenimentului urmărește reamintirea elementelor de identitate națională. Ioana a reuşit să „traseze” o altfel de hartă a României Mari, unite, frumoasă, optimistă, veselă, dar cel mai important colorată cu multe flori. Chiar dacă majoritatea florilor folosite pentru lucrarea florală dededicată Centenarului, au fost importate, Ioana a reuşit cea mai frumoasă lucrare cu flori de Centenar. „Până la urmă şi steagul României este şi un steag vesel. Eu am încercat să reproduc din culorile steagului şi în această lucrare. Le-am dispus diferit, pentru că trebuie să fie şi aportul meu. Am încercat să găsesc flori cu tonuri de albastru uşor spre turcoaz sau albastru electric, unde am folosit bobiţe de viburnum, hortensia, ringium. Sunt importate. Pe urmă am trecut în tonuri de ruginiu, portocaliu cu ranunculus, vanda, leucospermum, daucus care face trecerea, pe urmă am pus bobiţe de măceşe, am trecut în tonuri de galben, vanda, frezii şi un soi de orhidee”, descrie Ioana, harta ei de flori. Fără să ne uităm rădăcinile, ar trebui să fim uniţi, potrivit reinterpretării Centenarului, făcute de Ioana. „Cum arată România după 100 de ani? În viziunea mea florală, o văd ca pe o coroană de copac. Am integrat şi o creangă care să sugereze că toţi avem aceleaşi rădăcini, indiferent din ce zonă suntem. Le-am unit simbolic, cu nişte lacăte vechi de peste o sută de ani, tocmai pentru a sugera că acolo trebuie să rămână. Am cumpărat lacătele de la antichităţi. Unul din ele e mai vechi de 200 de ani, sunt piese de muzeu”, arată Ioana Mihai Nechifor.video foto sibianca ioana mihai nechifor, cel mai bun designer florist din românia în 2018

Tendinţe iarnă în florile ce le dăruim
Pentru că Ioana Mihai Nechifor este un artist specializat în a găsi cele mai potrivite soluţii, atunci când dăruim o floare, am întrebat-o ce ne recomandă pentru această iarnă, ţinând cont că, poate mulţi preferă o soluţie comodă, să cumpere un ghiveci când merg la ziua cuiva. „Sunt flori şi de iarnă. Se poate face chiar o combinaţie între flori şi accesorii de Crăciun.

video foto sibianca ioana mihai nechifor, cel mai bun designer florist din românia în 2018

Aducem elemente, crenguţe, câte un globuleţ. Se pot face cadouri minunate şi acum există posibilitatea de a şi păstra ceva din el. Ieri am creat un aranjament cu câteva accesorii şi cu câteva flori conservate s-au stabilizate pe care le poate păstra”, recomandă Ioana. Ioana Mihai Nechifor este primul designer florist din România care a adus la noi florile care nu au nevoie de vază, cel puţin 24 de ore, pentru că buchete conţin flori pe apă sau în termeni de specialitate, flori cu tehnica „aqua pack”. Avantajul a ceea ce oferă clienţilor un florist, este că este unicat. „Fiecare creaţie florală este o mărturisire vizual-estetică a imaginaţiei şi creativităţii dobândite în peste 8 ani de experienţă ca designer floral. Ioana alege să surprindă prin concepte inovative, prin fascinaţia formelor, materialelor, culorilor şi ideilor care dau o personalitate unică designului floral marca City Flowers by Ioana.
In timp a dobândit o atentă şi subtilă cunoaştere a florilor şi materialelor pe care le foloseşte în maniera nonconformistă la crearea unui design armonios sau rafinat, simplu sau sofisticat, totul in spiritul bucuriei de a dărui”, se arată în prezentarea atelierului Ioanei.

Sfaturi date de Ioana clienţilor, înainte de a căuta un florist
Pe blogul ei personal, Ioana încearcă să îşi sfătuiască clienţii, inclusiv cu ce să facă înainte de a căuta un florist. Redăm sfaturile ei şi aici, ca un mic „ghid” pentru iubitorii de flori.
Trebuie să ai in vedere anumite aspecte înainte de a căuta echipa potrivită:
– Decide dacă florile sunt o prioritate: In funcţie de data stabilită, locaţie şi anvergura evenimentului, asigură-te că rezervi din timp serviciile unui specialist al carui portofoliu il recomandă . Multi floristi buni preferă să nu suprapună multe evenimente, pentru a li se dedica in totalitate celor contractate, astfel ca agenda li se ocupă rapid, mai ales în plin sezon.
– Stabileşte bugetul: Oricât ar fi de complicat în acest stadiu al pregătirilor, este de ajutor să ai măcar o idee despre bugetul alocat florilor sau decorului in general (dacă nu ştii la ce să te aştepţi, poţi cere oferte de preţ pentru lista de servicii dorite, de la florăriile preferate). Astfel eviţi situaţia în care decorul dorit să fie mult peste aşteptările tale financiare.
– Identifică stilul dorit: Înainte de a stabili o întâlnire cu firmele selectate, ar fi indicat să defineşti stilul petrecerii, tonurile preferate şi tema dorită. Poţi căuta imagini cu aranjamente şi buchete pe gustul tău, care să ajute designerul să înţeleagă efectul dorit şi adapteze cât mai repede ideea la resursele disponibile.

Trebuie să ştii totuşi că alegerea florilor depinde foarte mult de disponibilitatea acestora în sezon, aşadar, păstrează opţiunile deschise şi fii flexibil la sugestiile floristului. De asemenea, poţi decide împreună cu floristul care ar fi stilul potrivit locaţiei şi tipului de eveniment.

Ultima oră

Comentariul meu