starea aerului din sibiu – cei de la mediu spun că valoarea ph-ului ”este optimă”
FOTO - Adina Anghel

Precipitaţiile atmosferice reprezintă orice formă de apă care cade din atmosferă pe pământ. Formele de precipitaţii pot fi: ploaia, zăpada, lapoviţa, grindina, burniţa, măzărichea.

Un impact major asupra poluării aerului îl au procesele de ardere industrială în principal şi activităţile de transport, activităţi generatoare de oxizi ( oxizi de sulf, de carbon şi de azot). Combinarea oxizilor cu vaporii de apă duce la formarea moleculelor de acizi, iar ploaia rezultată poate avea un caracter puternic acid.
Efectele ploilor acide sunt numeroase şi, din nefericire, toate sunt negative – atât pentru natură (impact devastator asupra pădurilor, solului, cursurilor de apă şi apelor stătătoare) cât şi pentru oameni.
Pentru a evalua impactul poluanților generați în atmosferă asupra precipitaţiilor, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu monitorizează permanent calitatea acestora. Punctele de colectare a probelor de precipitații sunt situate în următoarele locații: Sibiu-str. Hipodromului, Sibiu-str. Oţelarilor, Sibiu-str. Drumul Ocnei; Copşa Mică-str. Castanilor; Mediaş-str. Gării şi Mediaş-baraj Ighiş.
Caracterizarea precipitaţiilor ca fiind acide presupune un pH < 5,6. În funcție de cantitatea de precipitații, se analizează mai mulți parametri, cum ar fi: conductivitate, azotați, sulfați, aciditate, alcalinitate, azotiți, cloruri.
În cursul anului 2018, valoarea pH-ului a fost optim în toate punctele de prelevare, nefiind astfel constatate precipitații acide.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Nustiu cum masurati sau la ce ore dar pe str. Garii din Medias miroase urat aproape zilnic! O fi din cauza statiei de epurare sau..