singura locație din românia unde accesul femeilor este interzis

În România, există un singur loc unde accesul femeilor este interzis. La fel ca în Grecia, pe Sfântul Munte Athos, se aplică legea „avaton”, care înseamnă „neumblat”.

Este vorba despre Mănăstirea Frăsinei, din județul vecin Vâlcea, în localitatea Muereasca. Încă de la intrarea în lăcașul sfânt este scrisă „interdicția” conform căreia femeile nu au voie să intre.

„În tindă este pictura de la 1848. În anul 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, apreciind pe ctitorul cel nou de la Frăsinei, Episcopul Sf. Calinic, exceptează de la expropiere M-rea Frăsinei. În decursul vremurilor, Mînăstirea Frăsinei a prosperat cu alte clădiri și anexe, așa cum se vede azi. Sf. Calinic, Ctitorul Sf. Mînăstiri Frăsinei, a pus aici rînduiala de slujbă și trăire religioasă, după tipicul Sf. Munte Athos, în care se include și restricția ca în Sf. Mînăstire Frăsinei să nu intre niciodată femei”.

Interdicția a fost ridicată doar în perioada comunistă

Se spune că această interdicție a fost lăsată de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (1787-1868). Acesta a vizitat mănăstirea în secolul al XIX-lea, în calitate de episcop la Râmnicu Vâlcea și a decis atunci ca femeile să nu aibă acces și, totodată, să nu mănânce niciodata carne la Mănăstirea Frăsinei.

 

Ultima oră

Comentariul meu