”Ora de psihologie”- noul proiect Ora de Sibiu

Viața agitată, problemele peste care trecem prea ușor în vâltoarea cotidianului, cele pe care nu avem timp să le observăm, dorința de a fi iubiți care uneori ne aruncă în brațele persoanei nepotrivite, un copil răzvrătit căruia nu-i mai facem față, un divorț, schimbarea orașului și a job-ului, toate acestea sunt situații de viață care ne pot scoate din starea de bine și de multe ori ne îndepărtează ani lumină de ea. A devenit însă necesar să știm să le manageriem, iar pentru asta au apărut filmulețe motivaționale, cărți de dezvoltare personală, însă uneori nu este de ajuns. Și atunci este absolut necesar să intervină psihologul. Deși în ultima vreme pare o modă, terapia la psiholog este salvatoare în unele cazuri. Acolo ne putem remonta, putem înțelege viața și pe noi și găsim puterea de a merge mai departe. Nu e un moft, nu e o modă, e o realitate ce trebuie acceptată.

Când apelăm la psiholog?
Starea de bine și cea de confort emoțional ar trebui să fie cele care ne guvernează. Felul în care trăim însă ne împinge în diverse situații care pot genera disconfort. ”Atunci când nu ne mai simțim confortabil în viața noastră, atunci când starea de bine a dispărut și i-au luat locul gânduri negative care se perpetuează și ne strică echilibrul, atunci este momentul în care trebuie apelat la un psiholog. Inițiativa însă trebuie să fie a celui aflat într-o asemenea situație. Dacă el nu își dorește să facă ceva în privința aceasta, nimeni nu îl poate obliga”, explică psihologul Eduard Puiu.

Ca să ajungi în cabinetul unui psiholog trebuie în primul rând să realizezi și să înțelegi că ceva nu este în regulă cu tine. Ești trist fără motiv, te enervezi din orice, ai un management al furiei defectuos, nu mai relaționezi ca înainte, dezvolți anxietăți. ”Împreună cu psihologul, pacientul va descoperi când apar aceste stări, dar și altele care îl nemulțumesc. Trebuie văzut ce le declanșează pentru a putea lucra asupra cauzei și a îndepărta apoi consecințele. Este posibil ca în anii copilăriei să fi suferit o traumă pe care atunci nu a conștientizat-o, iar acum la maturitate un factor să o fi reactivat. Este posibil ca disfuncționalitatea emoțională să apară în urma unei situații de viață dificile”, spune psihologul Eduard Puiu.

Cum gestionăm situațiile de disconfort
Situațiile neplăcute în care ne pune viața sau ne punem singuri din cauza poziționării greșite față de acestea pot fi gestionate și fără ajutor. Asta însă presupune un autocontrol extraordinar, o disciplină în gândire și una emoțională avansate. Dacă însă nu reușim aceste lucruri singuri, cel mai bine e să apelăm la ajutorul psihologului. ”Se poate încerca depășirea acestor situații și de unul singur, dar dacă nu reușești și te adâncești în gânduri negative, în stări depresive care la rândul lor generează un lanț de gânduri negative, te adâncești în starea aceasta. Tot mai multe întâmplări poate banale pentru alții vor declanșa alte și alte emoții de acest fel, iar la un moment dat se pierde controlul. De aceea, cel mai bine este ca în astfel de momente din viață să se apeleze la ajutorul unui specialist”, spune Eduard Puiu.

”Ora de psihologie”- noul proiect Ora de Sibiu

Psihologul nu îți va da niciodată sfaturi, nu îți va spune niciodată ce să faci. ”Așa ceva este exclus. Un specialist nu va spune fă asta, deși el știe că asta ar fi bine pentru tine. Dar, împreună veți descoperi calea spre rezolvare, psihologul este doar un companion, în cabinet este oglinda care se mută de colo-colo pentru ca pacientul să vadă problema din toate unghiurile”, explică psihologul Eduard Puiu.

Ora petrecută în cabinet însă nu este suficientă pentru ca starea emoțională să redevină cea optimă. ”Adevărata terapie continuă după ora aceea petrecută în cabinet. Cele 6 zile dintre ședințe sunt cele mai importante, pentru că atunci pacientul va pune în aplicare ceea ce a învățat în cabinet, atunci va da piept cu viața și cu problemele cărora trebuie să le facă față și cărora trebuie să le răspundă așa cum a învățat în terapie. Enunțarea problemelor este extrem de importantă. Atunci când pacientul verbalizează nemulțumirile și stările, ele devin adevăr pentru el și începe să conștientizeze drumul care l-a adus aici și pe mai departe cel care îl va scoate din situație”, spune psihologul.

”Ora de psihologie”- noul proiect Ora de Sibiu
Psihologul Eduard Puiu

Ora de psihologie- proiect nou
Pentru că tot mai mulți oameni se confruntă cu situații de viață cărora nu știu cum să le facă față sau au ajuns într-o situație în care nu știu pe ce drum să o apuce, Ora de Sibiu începe un proiect prin care își propune să îi îndrume. Ora de Psihologie nu își dorește și nici nu se transformă într-o oră de terapie, pentru că acest lucru se face individual, doar împreună cu psihologul, în cabinetul său. Dar, împreună cu psihologul Eduard Puiu vom dezbate probleme de psihologie, de cuplu, de parenting, probleme cu care ne confruntăm fiecare dintre noi la un moment dat. În fiecare zi de luni, începând cu data de 3 decembrie, de la ora 17, vom transmite LIVE discuția cu Eduard Puiu. Vom încerca să oferim răspunsuri în măsura în care ele se pot transforma într-un ghid printr-o situație, și nu rezolvarea ei deplină.

Voi veți putea participa activ la discuție, trimițând întrebări pe paginile de Facebook pe care vor fi transmise live-urile: Ora de Sibiu, Ora de Mediaș, și Psiholog Eduard Puiu. De asemenea, în fiecare zi de vineri vom anunța tema săptămânii viitoare, iar întrebările voastre pot veni ca și comentarii la acest articol. Puteți propune temele de discuție, pentru că ne dorim ca prin acest proiect voi să fiți parteneri de discuții.

Eduard Puiu este psiholog clinician cu specializare în psihologia cognitiv comportamentală și este cunoscut în mediul online și al mass-mediei pentru intervențiile sale. Va încerca să răspundă întrebărilor voastre și să despice, atât cât este posibil, ițele gândiri și gândurilor.

Ultima oră