Boracay - Paradisul cu acces limitat

Apa cristalină și nisipul alb și-au recuperat splendoarea pe insula paradisiacală Boracay, o destinație turistică interzisă publicului timp de șase luni cu intenția de a opri expansiunea necontrolată a turismului, poluarea și deversările în mare. Acest loc mitic din Filipine, închis timp de șase luni, s-a redeschis oficial pe 26 octombrie, cu rectricții dure.

Boracay - Paradisul cu acces limitat

Boracay a fost numită în 2012 cea mai frumoasă insulă de pe glob de magazinul Travel + Leisure .Cunoscută pentru petrecerile sale nesfârșite, turismul de masă pe această insula a crescut, anul trecut depășind două milioane de turiști pe doar puțin peste o mie de hectare de teritoriu, ceea ce l-a determinat pe președintele Rodrigo Duterte să ceară în data de 26 aprilie închiderea accesului și stoparea deversării canalizării în mare.

După luni în care Boracay, a fost o insulă pustie, fără turiști și cu afaceri închise, s-a început cu un test, prin permiterea accesului  a o mie de vizitatori filipinezi pentru a repeta înainte de deschiderea oficială a noului Boracay pe data de 26 octombrie.

„Președintele era foarte supărat de starea apei. Acum este curată și transparentă. Am încercat totodată, să aducem la conștiință oamenilor de importanța de a avea grijă de mediul înconjurător „, a spus Benny Antiporda, secretarul adjunct al Departamentului pentru Mediu.

Ideea autorităților este de a transforma Boracay într-un exemplu de turism durabil pentru alte destinații filipineze la modă, cum ar fi El Nido pe insula Palawan sau Panglao în Boho. Situația a fost deosebit de gravă în cazul plajei Bulabog – faimoasă pentru petrecerile sale de noapte și pentru sporturile de apă pe timp de zi – în care mai multe hoteluri au construit țevi ilegale pentru a devers apa reziduală direct în mare.

Noile reguli

Noile reguli sunt stricte: interzicerea fumatului sau consumul de alcool pe plajă sau introducerea de hamacuri și umbrele. Nu este permisă nici vânzarea în stradă, nici masajele, iar sporturile de apă nu pot fi practicate decât la peste o sută de metri de țărm.

Pentru unii măsurile sunt excesive, deși autoritățile asigură că vor fi benefice la momentul aplicării lor, pentru care s-a creat chiar și un grup de polițiști civili care vor supraveghea curățenia plajelor și îi vor pedepsii pe cei care încalcă legea.

Cei care vor arunca gunoaie vor fi pedepsiți chiar și cu închisoarea  în noul Boracay, unde numărul maxim de turiști admiși a fost de asemenea limitat la 19.200 pe zi.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică