Zeci de sibieni au vizitat ieri Muzeul de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal din Sibiu pentru a participa la vernisajul expoziției lui Andrei Popa, Fluo Immersion, definită ca ”un experiment psihedelic pentru contemporani”.
Artistul este absolvent al Facultății de Arte Plastice și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara, clasa Profesor Romul Nuțiu, restaurator în cadrul Laboratorului de Restaurare al Muzeului Brukenthal Sibiu și membru activ al grupului Brukenthal von Studio. Curatori ai expoziției sunt Alexandra Gălăbuț și dr. Alexandru Constantin Chituță.
Expoziția reunește pânze și instalații realizate de-a lungul mai multor etape din evoluția artistului, oglindind cu toate însă aceeași căutare a cromaticii și formei perfecte pentru a face privitorul să depășească bariera materialului și să treacă într-o lume fantastică, urmând traseele luminoase de pe pânză. Pictorul se declară pasionat de ”investigarea unor legături ascunse dintre lumea naturală și arhitectură, prin prisma limbajului comun al geometriei sacre, într-un efort de a descoperi secrete ale organizării materiei”. Majoritatea lucrărilor au ca inspirație sfera vegetalului, regăsit atât în forma plantelor ce cuceresc clădiri în ruină, cât și în detaliile sale, petale de iriși, secțiuni în legume sau legături intercelulare supradimensionate. O floarea-soarelui stilizată este intitulată sugestiv Aton, the only god (Aton, era o veche divinitate care personifică discul solar în mitologia egipteană) dar pare și o uriașă Mandala. Într-una dintre instalațiile din sfori deslușim forma vulturului, un alt simbol pentru accederea într-o sferă superioară.
Folosirea tehnicilor și materialelor dependente de lumină îl fac pe Andrei Popa unic în peisajul artistic autohton. Lucrările sale se dezvăluie publicului în trei variante: la lumina naturală, în care vedem formele clasice cu o cromatică puternică, vibrantă; în lumina ultravioletă, care, datorită culorilor fluorescente, ne permite să vedem alte detalii ale compozițiilor și, în ultimă fază, în lipsa totală a luminii. A fost prima expoziție vizitată la care, după discursurile introductive, vizionarea a început prin stingerea luminii, rămânând doar sursele de lumină ultravioletă, ce creau o stare cu totul aparte.
„Fluo Immersion” este o expoziție pentru toate vârstele și exigențele. Începând de ieri și până în data de 2 decembrie 2018, ea este accesibilă publicului sibian la Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei nr. 6.