Rămășițele sale au apărut cu patru ani în urmă, la marginea lui Deir el Medina, un sat de meșteșugari și lucrători localizați la o aruncătură de băț de Valea Regilor. De atunci, enigma mumiei tatuate a devenit o obsesie pentru cercetători. Testele la care a fost supusă au scos la iveală primele informații despre un schelet care ar fi aparținut unei femei de elită sau unei înalte funcționare.
Studiile științifice și arheologice arată că este mumia unei femei care probabil a trăit între 1300 și 1070 î.Hr. și a murit atunci când avea între 25 și 34 de ani. Gravate pe pielea sa putredă, încă mai sunt vizibile circa treizeci de tatuaje care se împrăștie prin gât, spate, brațe și umeri.
Desenele ilustrează tauri, oi, babuini, flori de lotus și ochiul lui Horus (Udyat), un amulet magic și cu rol protector care simbolizează ordinea, ceea ce rămâne neperturbat. Un univers simbolic sculptat pe corp cu intenția de a se înzestra cu prestigiu că, potrivit autorităților egiptene, „reflectă faptul că mumia aparține unei femei care s-a bucurat de un statut religios important pe toată durata vieții sale”.
Descoperirea, făcută în 2014, este semnată de o misiune arheologică a Institutului francez de arheologie orientală (IFAO), o instituție din Cairo care este o agenție guvernamentală respectată.
În ciuda analizelor intense la care a fost expusă – în paralel cu infraroșu – mumia își păstrează secretele. Experții nu au reușit, până în momentul de față, să identifice titlurile și pozițiile pe care le ocupă, deși – ei avansează – trebuie să fi fost superioare. Acesta este primul schelet care prezintă tatuaje figurative. „Cele găsite până acum pe alte mumii ale Egiptului antic prezintă simple însemnări ca puncte sau linii mici, dar niciodată niște scene sau figuri.