Cartoful se spune că este baza mâncărurilor românești. Îl folosim foarte des, gătit sub toate formele. Dar, cartoful pe care îl știm noi face parte dintr-o familie mult mai mare, ce are membri mult mai sănătoși. Așa este cartoful mov, care a fost declarată cea mai sănătoasă legumă. La noi de abia acum începe să fie cunoscut acest soi, iar de beneficiile sale se aude tot mai des. Un tânăr sibian a anticipat amploarea pe care o va lua consumul cartofului mov și a pus bazele unei culturi la Cristian.
A vrut lavandă, a ajuns la cartof mov
Landwirtschaftliche CC este firma înființată de Cosmin Codău. Tânărul este un sibian care de câțiva ani trăiește în Germania. Și-a dorit să investească în România pentru că plănuiește să se întoarcă aici. Inițial s-a gândit la o cultură de lavandă, dar apoi a găsit informații despre cartoful mov și i s-a părut mult mai interesantă idea. ”După ce am aflat de cartoful mov m-am interesat despre el și în Germania. Am aflat că aici este din ce în ce mai consumat datorită calităților sale. Așa că am renunțat la ideea de cultură de lavandă și am hotărât să cultiv cartofi mov. Am luat teren la Cristian și am început plantarea”, povestește Cosmin. Dar, nu înainte de a afla tot ce se poate despre cultivarea acestei legume și cum trebuie obținut maximum dintr-o cultură. ”M-am documentat vreo 6 luni despre cartoful mov, inclusiv la Kartoffeln Müller și Erlesene, cei mai mari producători din Germania și Europa și am găsit un articol foarte interesant în Der Spiegel, în care se spune că în viitor se va insista foarte mult pe promovarea legumelor mov(cartofi, tomate și morcovi..toate mov) tocmai datorită compoziției foarte ridicate de substanțe anticancerigene. A fost momentul când am luat decizia!, spune Cosmin.
Anul acesta este a doilea pentru cultura de cartof mov de la Cristian. Spre deosebire de prima a fost una foarte bună, și în numai doi ani s-a extins la un hectar și jumătate și 8 soiuri. ”Soiurile de cartof mov sunt mai multe. Acum eu cultiv 8 dintre ele. Spre deosebire de cartoful alb, cel pe care îl cunoaștem noi, cel mov este un pic mai sensibil. Nu trebuie să existe fir de iarbă sau buruiană printre cultură, iar unele soiuri au nevoie de foarte multă apă, în timp ce altele de foarte puțină”, spune Cosmin.
Beneficii enorme pentru sănătate
Cartoful mov se poate găti exact ca cel alb. Se poate prăji, coace. Se pot face pireuri, ciorbe. Cel mai bine ar fi însă să fie copt sau prăjit, pentru că astfel se poate consuma și coaja, care este foarte sănătoasă, bogată în antioxidanți.
Ca și cartoful obișnuit, cartoful violet este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. În schimb cartoful violet față de cel obișnuit este mult mai bogat în antioxidanți. Culoarea mov a cartofului este dată de cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanți puternici, protejează organismul de diferite forme de cancer.
Un alt beneficiu important adus corpului este scăderea tensiunii arteriale. Dat fiind faptul că nu conțin grăsimi, cartofii violeți pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire dacă nu sunt combinați cu unt, margarină sau smântână.
Datorită antioxidanților puternici, cartofii violeți ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.
Regula de bază în nutriție este că, cu cât o legumă sau un fruct este mai bogat în culoare, cu atât este mai nutritiv. Pe lângă reglarea tensiunii arteriale, cartoful mov protejează structura ADN-ului și încurajează producția de citokine, care sunt vitale pentru imunitatea organismului. Are, de asemenea, și proprietăți anti-inflamatoare impresionante, protejează sănătatea și integritatea capilarelor. În plus, ajută în reglarea hormonală, prevenind apariția unor boli în această zonă.
Consumatorii cartofului mov
Cosmin Codău spune că până acum, cei care consumă cartoful mov sunt cei interesați de nutriție și un stil de viață sănătos. ”Datorită beneficiilor și calităților cartofului mov acesta este consumat de cei care își doresc o sănătate bună și cei interesați de mâncarea sănătoasă. Dar, încetul cu încetul cartoful mov a început să și fie cultivat dar și consumat tot mai mult. Asta se vede în prețul de vânzare care a scăzut de la 30 de lei în 2016 la 3,5- 4 lei în 2018. La nivelul județului Sibiu, din câte știu eu, se vând cam 130 de kilograme de cartof mov pe zi”, spune Cosmin.
Ceea ce se produce la Cristian se distribuie în supermarketurile din Sibiu și în câteva restaurante de aici și din București. Cei interesați însă pot comanda cartof mov direct pe pagina de Facebook a firmei Landwirtschaftliche CC. Pagină ce trebuie urmărită, pentru că tot de aici, de anul viitor, se va putea comanda usturoi roșu românesc, extrem de sănătos și el, și mai toată gama de legume mov cu beneficii pentru sănătate.