Avertisment de la Guvernatorul BNR - Nu mai măriți salariile

Guvernatorul Băncii Națonale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat, joi, la prezentarea „Raportul asupra inflației”, de ce creșterea inflației este este influențată de condițiile de pe piața muncii.

Isărescu este de părere că dacă salariile vor fi majorate într-un mod exagerat și prețurile vor crește considerabil.
„Dacă vor fi exagerate, depinde la ce te gândești, când folosești cuvântul exagerat – care este grupa de personal bugetar, ce pondere au în total cheltuieli bugetare, cum le compensezi -, vor împinge și mai mult prețurile în sus. Cam acestea sunt riscurile, dar, mai întâi să le vedem (n.red. – majorările salariale anunțate pentru bugetari, anul viitor)”, a subliniat Mugur Isărescu, joi, la prezentarea „Raportul asupra inflației”, ediția noiembrie 2018.

Totodată, guvernatorul BNR susține că doi factori importanți influențează această majorare salarială în România, și anume necorelarea dintre calificările disponibile pentru potențialii angajatori și cele de care au nevoie companiile.
„Piața muncii rămâne tensionată. Este o preocupare pentru noi, cred că este o preocupare pentru toți din această țară, și pentru oamenii de afaceri, sectorul corporatist, întreprinderi mici și mijlocii, și pentru factorii decizionali. Tensiunile de pe piața muncii pot fi ele elemente de împingere a salarilor în plus, dincolo de creșterea de productivitate. Aceasta este o chestiune, care trebuie să ne preocupe. Sunt legate și de migrație, dar nu numai. Indicatorul din dreapta ne mai arată, că avem un indicator de necorelare a calificărilor de pe piața muncii destul de îngrijorător. Nu se corelează calificările cu necesitățile angajatorilor și aceasta alimentează ritmul infernal de creștere a salariilor”, a explicat Isărescu.

Isărescu a precizat, totodată, faptul că, din cauza migrației, România este într-o situație dilematică. Așadar, „chiar dacă nu s-ar majora salariul minim sau n-ar interveni Guvernul în acest sens, tensiunile de pe piața muncii, pe cele două paliere – că există o lipsă generală de forță de muncă, adică migrație, și diferențe salariale dintre noi și cei unde migrează forța de muncă și doi, datorită necorelării, oferta de piața muncii nu este corelată cu cererea”, a detaliat Isărescu.

Ultima oră