În județul Sibiu există din ce în ce mai multe cazuri în care ursul iese din pădure și ajunge pe străzi ori prin gradinile oamenilor. În acest sens, vânătorii avertizează cetățenii că aceste animale pot reprezenta un pericol și trebuie să aibă mare grijă cum se comportă în preajma lor.
Vânătorii au oferit mai multe sfaturi de folos în situațiile în care dăm nas în nas cu ursul.
„Comportamentul ursului de autoapărare se manifestă în două feluri: agresivitate și fugă. Lumea trebuie să înțeleagă că dacă surprinde un urs nu există un tipar, de genul dacă văd ursul fuge sau mă mănâncă. Ursul, dacă te întâlnești cu el, și în mintea lui consideră că dacă fuge scapă, fuge. Dacă consideră că nu are șanse prin fugă, se apără atacând. Ursul, dacă vede un om la un kilometru distanță nu fuge să îl mănânce fiindcă îi e foame. Ursul atacă omul dacă este vorba de o femelă cu pui și simte că puii sunt amenințați. Recomandarea mea este ca atunci când vedem o femelă cu pui, să luăm distanță, fără să ne agităm, ne vedem de treabă, dar tot timpul să o avem în vedere”, transmit reprezentanții AJVPS Sibiu.
În cazul celor care, atunci când văd un urs sunt entuziasmați, dorind să îl fotografieze, sfatul vânătorilor este acela de a-și vedea de drum, să nu încerce să îi facă poze, deoarece astfel își pot pune viața în pericol.
Recomandările vânătorilor pentru cei care decid să meargă la plimbare pe poteci de munte este să vorbească mult, să facă puțină gălăgie, astfel încât ursul, dacă se află în apropiere, va pleca dacă îi va auzi. În ceea ce privește culegătorii de fructe, intervine o altă problemă în discuție: vânătorii nu recomandă să meargă la cules de fructe de pădure pentru că acolo au șansa cea mai mare să dea nas în nas cu ursul. În acel moment, el va considera că oamenii reprezintă concurenții lui la hrană și va ataca.
În ceea ce privește permisele de vânătoare la urs, acestea nu se mai dau de vreo doi ani, spun vânătorii. Fiind o specie protejată prin lege, avizele se dau cu acordul Ministerului Mediului. În cazuri excepționale, este o mare problemă, dar Ministerul și-o asumă.
„Pentru că lumea nu vrea să înțeleagă, vânătoare nu înseamnă să iei o armă și împuști tot ce găsesti. Există niște studii ca pe o anumiă suprafață, conform unor chei de bonitare, în funcție de tipul de pădure, de arbuști, câte localități sunt în zonă, câți câini, factori antropici, care calculează câți urși pot trăi pe fondul respectiv”, mai spun reprezentanții AJVPS.
În ultima perioadă, tot mai mulți ies din pădure și se plimbă pe șosele. Vezi aici câți urși au fost depistați în județ în ultimele săptămâni pe străzi.
Cetățenii trebuie să înțeleagă că urșii pot deveni extrem de periculoși, astfel că trebuie să țină cont de sfaturile vânătorilor, pentru a nu-și pune viețile în pericol.