Avertisment de la mediul de afaceri – ”Criza bate la ușă! Bugetarii nu trebuie plătiţi mai bine ca la privat”
Foto Arhivă

Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Sibiu, Gheorghe Aldea, spune că angajaţii din privat se duc să se angajeze la stat, după ce bugetarii se bucură de salarii majorate în ultima perioadă.

Mai mult, Aldea afirmă că „nu este normal” ca salariile bugetarilor să fie mai mare decât ale privaţilor. „Este vorba de majorarea salariilor în mediul public, este o migraţie din mediul privat către mediul public. (…) Nu este normal ca într-o ţară normală, salariile bugetarilor şi ale funcţionarilor publici să fie mai mari decât salariile privaţilor, salariile care sunt la privaţi, nu mi se pare normal”, a declarat Gheorghe Aldea, în weekend, la o dezbatere despre viitorul Sibiului, ca oraş gazdă a unui summit european. Aldea spune că Sibiu, al 6-lea contributor la bugetul ţării, trebuie să primească mai mulţi bani. „Sibiul, având în vedere că este al 6-lea contributor al bugetului de stat al României, ar trebui să se întoarcă mult mai mulţi bani de la Bucureşti spre Sibiu”, a cerut Gheorghe Aldea. Potrivit preşedintelui CCIA, „mediul de afaceri din Sibiu o duce greu”. Asta şi din cauză că există un deficit de 5.000 de oameni pe piaţa muncii în Sibiu, din estimarea lui Aldea. „Nu cred că contingentul de 7.000 de emigranţi din Vietnam, China, pe care Guvernul le-a alocat anul acesta pentru mediul de afaceri, ajunge. (…) Ne pleacă oamenii din ţară. Trebuie să vedem de ce pleacă aceşti oameni din ţară, tineretul în special şi meseriaşii, oamenii de vârsta a doua”, a arătat Gheorghe Aldea. Preşedintele CCIA s-a plâns şi de faptul că Sibiul nu este legat de Piteşti printr-o autostradă. „Nu suntem în stare să facem o autostradă de la Sibiu la Piteşti. (…) Probabil nu trece autostrada pe terenurile unora care ar trebui să fie despăgubiţi”, crede Gheorghe Aldea. Afaceriştii se plâng de comunicare proastă cu instituţiile publice. „Statul uită că este acţionar în toate firmele din ţara asta, cu 47 %, în afară de consiliile locale şi consiliile judeţene, care la fel sunt acţionare în aceste firme. Mediul de afaceri participă la bugetul de stat al României în jur de 85-90 %, pe când consiliile locale, consiliile judeţene, guvernaţii ar trebui să se aplece mult mai mult spre mediul de afaceri. Niciodată mediul de afaceri nu este consultat în ceea ce priveşte Codul fiscal. (…) Administraţia publică ar trebui să ajute mult mai mult mediul de afaceri, în special consiliile locale şi consiliile judeţene, fiindcă bugetul Consiliului Local în mare parte este făcut pe contribuţia pe care o aduce mediul de afaceri, în jur de 90-95 % şi oamenii de afaceri întâmpină greutăţi în ceea ce priveşte comunicarea cu instituţiile publice”, a declarat Aldea, sâmbătă, la o întâlnire avută între oameni de afaceri, politicieni şi aleşi locali, chiar în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu.

Avertisment de la mediul de afaceri – ”Criza bate la ușă! Bugetarii nu trebuie plătiţi mai bine ca la privat”

Sibienii care studiază în străinătate, nu se mai întorc acasă
Criza de pe piaţa forţei de muncă din Sibiu, se simte şi în rândul ONG-urilor. Preşedintele Fundaţiei Comunităţii, Ciprian Ciocan, recunoaşte că este o problemă în Sibiu să găseşti oameni buni, chiar şi la fundaţii şi asociaţii. „Avem aceeaşi problemă cu resursa umană. Într-adevăr se simte nevoia unei explorări a acestei probleme, să vedem cum a spus domnul Aldea, de ce pleacă tinerii, de ce sibienii după ce termină liceul, se duc la facultate la Viena, la Berlin, la Munchen, cei mai mulţi dintre ei nu se mai întorc înapoi, din păcate. Sunt nişte întrebări pe care cred că trebuie să le rezolvăm. Cred că oraşul nostru este printre puţinele care reuşeşte să atragă forţă umană. Din unele puncte de vedere stăm bine, din această perspectivă”, a concluzionat Ciocan, prezent la dezbaterea despre Sibiu, alături de Gheorghe Aldea.

Avertisment: criza bate la uşă
Unul din oamenii de afaceri din România, care conduce de 25 de ani companii cu acţionariat românesc sau străin, un om care spune că ar vrea să se mute în Sibiu, Marius Marin, atrage atenţia că criza va veni cel târziu în doi ani. „În România, mi-ar place prima dată să locuiesc în Sibiu. (…) Din punctul meu de vedere, perioada care urmează, nu va fi o perioadă bună pentru mediul de afaceri şi pentru mediul economic, în general. (…) Din păcate România va fi într-o criză. Cred că nu poate fi evitată. Singura problemă este când va veni. În partea a doua a anului 2019 sau în prima parte a anului 2020”, a spus Marius Marin. Potrivit acestuia, aşa cum s-a dezvoltat industria auto în România, tot aşa aceste companii se pot muta în altă ţară. „Rezultatele care se obţin (…) Ele au venit pur şi simplu, datorită oportunităţii pe care a avut-o România ca industria automotive, incluzând aici şi producătorii de componente, nu numai producătorii de autovehicole, să se relocheze în România, dar trebuie foarte multă atenţie, că aşa cum ei s-au relocat, pot pleca foarte bine în zone care le oferă potenţial de afaceri mai ridicat decât este cel din România”, a explicat Marius Marin.

Inspectorii de muncă recunosc criza de pe piaţa muncii sibiene
Judeţul nostru se confruntă cu o lipsă acută a forţei de muncă, arată şi un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), prezentat recent, în şedinţa Colegiului Prefectural. „Judeţul Sibiu se confruntă cu o lipsă acută a forţei de muncă. Acest lucru se reflectă şi în mobilitatea forţei de muncă, aspect semnalat instituţiei noastre de către angajatorii din judeţ, dar constatat şi în controalele efectuate de inspectorii de muncă. Conform rapoartelor din registrul general de evidenţă a salariaţilor transmise de Inspecţia Muncii, în perioada ianuarie – septembrie 2018 s-au înregistrat un număr total de 56.495 contracte individuale de muncă noi, care reprezintă 36% din numărul total al contractelor individuale de muncă active la sfârşitul lunii septembrie 2018, şi un număr total de 61.029 contracte individuale de muncă încetate care reprezintă 39% din numărul total al contractelor individuale de muncă active la sfârşitul lunii septembrie 2018”, au arătat reprezentanţii ITM Sibiu.

Vrei un job? Oficial ai de ales din aproape 1.400 de locuri de muncă
Cine doreşte azi să se angajeze în judeţul Sibiu, are de ales din aproape 1.400 de locuri de muncă, doar dacă merge la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Pe lângă acestea, mai există şi alte joburi în mediul online. „La nivelul judeţului Sibiu sunt disponibile 1.357 locuri de muncă vacante oferite de 96 angajatori. Din totalul locurilor de muncă oferite 58 de posturi se adresează persoanelor cu studii superioare şi anume: analist calitate, asistent manager,administrator reţea de calculatoare, consilier inginer construcţii, fizician, logistician gestiune flux, inginer mecanic, inginer producţie, şef proiect, specialist în domeniul calităţii, etc., în timp ce 1.299 de posturi sunt pentru persoanele cu studii primare, gimnaziale, profesionale, liceale, post-liceale sau fără studii. Locurile de muncă vacante înregistrate în evidenţa A.J.O.F.M Sibiu pot fi vizualizate atât pe site-ul www.sibiu.anofm.ro cât şi pe pagina de facebook a instituţiei”, arată cel mai recent comunicat de presă al AJOFM Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică