europarlamentarul tőkés lászló despre ziua unirii și centenar: „pentru maghiari e o zi de doliu, o zi de durere”

Europarlamentarul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a declarat că pentru comunitatea maghiară Centenarul Marii Uniri nu reprezintă o sărbătoare. Ba din contră, reprezintă o zi de doliu, de durere, fiindcă se împlinesc 100 de ani de când au pierdut Ardealul.

„Pentru comunitatea maghiară, această perioadă de 100 de ani este una fără împliniri. Pur şi simplu, nu prea avem, după 100 de ani, ce sărbători. Ce să sărbătorim, că am pierdut Ardealul? Trebuie să înţeleagă românii că pentru noi, este o zi de doliu, o zi de durere”, a spus Tőkés, potrivit Adevărul.

Totodată, Tőkés László a adus critici și la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, spunând că odată cu crearea României Mari a dispărut și comunitatea germană din Transilvania, nu numai cea maghiară.

„Este ciudat pentru noi, ungurii, confraţii minoritari ai domnului preşedinte Klaus Iohannis, că dânsul elogiază ziua Unirii atât timp cât după şi din cauza acestei Adunări Naţionale, respectiv a creării României Mari a dispărut aproape totalmente comunitatea săsească, germană, din Transilvania. Acea comunitate care, timp de sute de ani, aproape o mie de ani, a înflorit în timpul regatului maghiar, respectiv al principatului transilvan. Nu prea înţelegem ce are de sărbătorit un etnic sas cum este Klaus Iohannis”, a adăugat Tőkés.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu