Bijuteriile se transmit din generație în generație, se lasă moștenire, astfel că de cele mai multe ori sunt încărcate de energie. Sunt făcute din metale prețioase, dar cele mai de preț lucruri care le însoțesc sunt amintirile. Așa că până la urmă nu karatele aurului sunt importante, ci ceea ce transmit ele. O sibiancă știe lucrul acesta, iar bijuteriile făcute de ea sunt unice – sunt realizate din lapte matern. Ce altă conexiune mai puternică există atunci între membrii unei familii?
Laptele matern – cel mai de preț ”metal”
Mihaela Vălean este o sibiancă obișnuită cu științele exacte. De profesie este economist, dar de mai bine de un an a descoperit că are talent la fabricarea bijuteriilor, asta după ce a făcut picturi pe pereți. Și aici nu mai este nimic matematic. Poate doar combinațiile ce trebuie respectate pentru ca laptele matern să fie transformat în praf. Exact, pentru că acesta este ingredientul principal pentru bijuteriile Mihaelei.
”Am auzit despre aceste bijuterii din lapte matern. M-am interesat, și m-am gândit să fac și eu pentru copilul meu, să aibă amintire, mai ales că m-am luptat mult să îl am. Apoi, povestind cunoscuților, am făcut pentru vecini, familie, prieteni…”, povestește Mihaela.
Dar, nu este chiar atât de simplu. Pentru a transforma laptele matern în praful care apoi e folosit la realizarea bijuteriilor Mihaela a fost nevoită să caute combinația perfectă. ”Nimeni nu mi-a spus cum să fac chestia asta. Am găsit ceva informații pe internet, dar nu am găsit și combinația de substanțele și cantitățile lor. Așa că am testat, am încercat diferite cantități până le-am găsit pe cele potrivite. Se folosesc mai multe substanțe, iar unul dintre conservanți îl comand din Statele Unite, pentru că doar acolo se găsește”, spune Mihaela.
Drumul laptelui
Mihaela poate face orice bijuterie din lapte matern. De la cercei, la pandantive, la brățări, la brelocuri…Pentru o bijuterie este nevoie de aproximativ 30 de mililitri de lapte. ”Primesc laptele pe care apoi îl conserv cu anumite substanțe, iar apoi îl transform în praf. Tot procesul durează cam 10 zile. Apoi, se amestecă cu rășină, se toarnă în matrițe, iar în 48 de ore se întărește, iar bijuteria este gata. Dar, în tot acest proces trebuie să fiu foarte atentă, mai ales la conservare și deshidratare, pentru că bacteriile din lapte îi pot schimba culoarea, dacă procesul nu se execută corect”, explică Mihaela.
Bijuteriile por avea orice culoare. Se pot adăuga orice fel de pigmenți, sclipici, chiar flori naturale.
Dar, poate la fel de important, de aceste bijuterii se pot bucura și clienții aflați la distanță de Sibiu. ”Laptele poate fi trimis și prin curier. Se congelează, iar în momentul în care ajunge la mine încep să îl procesez, deci nu se strică”, spune Mihaela.
Amintiri din fire de păr
Pentru ca bijuteriile Mihaelei să fie și mai speciale de atât, în ele pot fi inserate șuvițe de păr. ”Șuvițele de păr sunt prinse în rășina respectivă și le pot modela cum vrea clientul. Am făcut inimioare, inițiale…”
Mihaela spune că cei care apelează la ea pentru astfel de bijuterii vor să transmită amintiri generațiilor viitoare. ”De exemplu, am avut o șuviță de păr de la un tată care se lupta cu cancerul. Am folosit-o în bijuterii pentru copiii lui, ca să aibă o amintire de la el. Sau bijuterii cu șuvițele nepoților pentru bunici. Sau mame care își doresc să lase copiilor ceva de suflet, și atunci aleg bijuteriile din lapte matern.
Pe lângă clasicele bijuterii din metale prețioase, Mihaela Vălean oferă o alternativă mai de suflet și mai apropiată de ceea ce înseamnă emoție. O bijuterie în care se regăsește laptele matern al mamei sau o șuviță de păr al bebelușului tău, de exemplu, nu poate fi înlocuită de niciun diamant din lume.