„Basme din Banat” – Elevi din Timișoara și Caraș-Severin expun la Sibiu

Publicul sibian este invitat să participe marți, 30 octombrie, ora 14.00, la un eveniment cultural inediat. În Muzeul în aer liber, Pavilionul Muzeal Multicultural, sala Auditorium are loc vernisajul expoziției de fotografie și lansarea volumului de basme, rezultate ale proiectului cultural “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane”. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, între orele 9-17, până duminică, 4 noiembrie 2018.

În cadrul evenimentului vor fi expuse peste 15 eseuri fotografice și texte creative realizate de elevii de la 7 școli și licee din Timișoara și din Teregova (județul Caraș-Severin). Expoziția și volumul ilustrează parcursul creativ al adolescențiilor implicați în proiect. „Eroii de poveste” au participat la ateliere creative și la o tabără urbană, unde cu ajutorul ajutorul etnologilor și a altor specialiști locali au înțeles și au trecut prin propriul filtru valorile de patrimoniu imaterial din regiunea Banatului. Proiectul “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane” i-a încurajat pe acești elevi să redescopere timp de mai multe luni plăcerea lecturii basmelor, în special a celor în grai bănățean.

„Basme din Banat” – Elevi din Timișoara și Caraș-Severin expun la Sibiu

Proiectul a pornit de de la o serie de basme din Banat, culese în două volume (“Basme din Banat. Lecturi postcanonice” a prof. dr. Otilia Hedeșan și “Banatul multicultural astăzi. Basme și povestiri” a dr. Eliana Popeți) și s-a materializat cu implicarea a peste 70 de adolescenți care au „remixat” vechile basme bănățene prin intermediul fotografiei și a scrierii creative.

Proiectul “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane” este realizat de către Asociația Sinaptica împreună cu partenerii săi, Asociația Regia Artistică Timișoreană și Universitatea de Vest din Timișoara și este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Perioada de derulare a proiectului: martie – noiembrie 2018. Mai multe detalii despre proiect, pot fi accesate aici: https://www.facebook.com/BasmedinBanat/ .

Asociația SINAPTICA a fost înființată în 2015, la initiativa unui grup de experți din domeniile cultură, educație și formare profesională, al dezvoltării și implementării de proiecte finantate din fonduri nerambursabile si al managementului organizational. SINAPTICA urmărește să ofere sprijin organizațiilor și indivizilor prin conceperea, organizarea, desfășurarea și promovarea de activități și proiecte în domeniile educației și formării profesionale pentru copii, tineri, adulți și vârstnici, prin promovarea artei și culturii, mediului, turismului și dezvoltării rurale, cercetării fundamentale și aplicative.

Regia Artistică Timișoreană s-a înființat în anul 2014 și susține și promovează tinerii artiști și accesibilitatea actului cultural în spațiul public.
Univesitatea de Vest din Timișoara este cea mai mare universitate din vestul țării și se profilează pe piața educațională globală ca un lider regional cu importante legături înspre comunitatea academică internațională atât din perspectiva cercetării științifice, cât și a programelor de studii – 15.000 de studenți în 11 facultăți.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică