Un avion ce aparține companiei Lion Air din Indonezia s-a prăbușit luni dimineața în așrgul coastelor, la câteva minute după decolare. La bordul aeronavei erau 188 de persoane.
Aeronava a cerut să revină pe aeroportul capitalei, cu puţin înainte să se întrerupă contcatul cu controlul aerian, către ora locală 6.30 (1.30, ora României). Avionul se îndrepta către Pangkal Pinang, un oraş situat pe Insula Bangka, în largul Insulei Sumatra.
”Avionul s-a prăbuşit în apă”, a declarat pentru AFP Yusuf Latif, un purtător de cuvânt al agenţiei însărcinate cu căutările.
”Căutăm, în continuare, resturile aeronavei”, a adăugat el, precizând că Boeingul se afla într-o zonă de o adâncime de 30-40 de metri.
Sindu Rahayu, directorul general al Aviaţiei Civile la Ministerul Transporturilor, a anunţat în alt comunicat că avionul transporta 178 de pasageri adulţi, un copil şi doi bebeluşi, dar şi doi pioloţi şi cinci însoţitri de bord.
”Avionul a cerut să revină la bază înainte să dispăară de pe radare”, a adăugat el.
Site-ul de urmărire a zborurilor Flightradar arată, pe o hartă, traiectoria avionului, un Boeing 737 Max 8, care, după ce a decolat către sud-vest a virat larg către sud, cu 180 de grade, după care s-a îndreptat către nord-est.
Urma se întrerupe brusc deasupra Mării Java, nu departe de coastă.
COLIZIUNE
Indonezia, un arhipelag din Asia de Sud-Est de 17.000 de insule şi insuliţe, este foarte dependentă de legăturile aeriene, iar accidentele sunt frecvente.
Un adolescent în vârstă de 12 ani a supravieţuit, în august, accidentului unui avion care s-a soldat cu opt morţi, într-o zonă muntoasă din provincia foarte izolată, Papua (est).
În decembrie 2016, 13 persoane au murit în accidentul unui avion militar, în apropiere de Timika, altă regiune muntoasă în Papua.
În august 2015, un ATR 42-300 aparţinând companiei indoneziene Trigana Air, care transporta 44 de pasageri adulţi, cinci copii şi cinci membri ai echipajului, toţi indonezieni, s-a zdrobit, în condiţii meteorologice nefavorabile, de Munţii Bintang. Niciun supravieţuitor nu a fost găsit.
Lion Air, o companie low-cost, a fost implicată în mai multe incidente.
În august 2017, un Boeing aparţinând companiei a lovit, la puţin timp după aterizarea pe Aeroportul Internaţional Kualanamu, la Medan, al treilea cel mai important oraş din ţară, în nordul Insulei Sumatra, aripa unui ATR-72 aparţinând companiei Wings Air, de asemenea indoneziană, care aştepta să decoleze.
Coliziunea nu s-a soldat cu răniţi.
În mai 2016, două avioane aparţinând grupului Lion Air au intrat în coliziune pe pista aeroportului Soekarno-Hatta, la periferia Jakartei.
În aprilie 2013, unul dintre Boeingurile companiei a ratat pista de aterizare, pe Aeroportul Internaţional Denpasar, pe Insula indoneziană Bali, şi s-a prăbuşit în mare, în apropiere. Cele 108 de persoane – dintre care 101 pasageri – care se aflau la bord au supravieţuit, însă aproximativ 40 au fost rănite, între care o femeie grav.
Lion Air este o filială a Lion Group, care deţine alte patru companii – Wings Air şi Batik Air în Indonezia, Malindo Air în malaysia şi Thai Lion Air în Thailanda.
Sursa www.news.ro