foto cea mai așteptată expoziție din oraș – fluturii de pe cea mai frumoasă stradă din sibiu

La cererea sibienilor, de vineri s-a deschis la Muzeul de Istorie Naturală, de pe Strada Cetăţii, supranumită „cea mai frumoasă stradă”, o expoziţie cu fluturi exotici, care nu pot fi văzuţi decât aici.

Până la sfârşitul anului, oricine poate să vadă fluturi de o frumuseţe rară, unii dintre ei pe care de dispariţie, care nu zboară la noi în ţară, ci în ţări din America, Asia, Africa, Australia şi unele ţări din Europa. „În cadrul expoziţiei se remarcă o serie de specii datorită particularităţile acestora, respectiv cea mai mare specie de molie asiatică – fluturele Molia Atlas a lui Edward (Archaeoattacus edwardsii), cea mai mare molie din America de Nord – molia de mătase Cecropia (Hyalophora cecropia), cel mai mare fluture al genului Morpho – fluturele Morpho al apusului (Morpho hecuba), cel mai mare fluture din America de Nord – fluturele coadă de rândunică gigant (Papilio cresphontes), specia de fluture cu cea mai mare anvergură a aripilor – fluturele molie Vrăjitoarea alba (Thysania agrippina); specii endemice precum fluturele Parides grunlachianus care trăieşte doar în Cuba, fluturele molie Rotschilda jacobaea răspândită doar în Argentina; fluturii din genul Ornithoptera denumiţi fluturi-păsări şi care sunt consideraţi superlativul frumuseţii din lumea fluturilor, celebrii fluturi albaştri din genul Morpho sau fluturii de azur etc”, arată în prezentarea expoziţiei, unul din curatori, Gabriela Cuzepan-Bebeşelea. Aceşti fluturi au fost prinşi în urmă cu mulţi ani şi au fost văzuţi în muzeu, de multe generaţii. Au existat timbre şi cărţi poştale cu aceşti fluturi, pe timpul lui Ceauşescu, dar frumuseţea lor îi face pe sibieni să ceară această expoziţie pentru ca şi copiii de acum să se bucure de ea. Cei care vizitează expoziţia de la Naturale, pot admira unii din cei mai fumoşi fluturi şi molii din lume, care sunt conservate foarte bine aici de câteva sute de ani. Unii fluturi au fost crescuţi, de colecţionari. E cazul şi lui Wilhelm Weber, cel care are o întreagă colecţie de fluturi exotici, la muzeul sibian. „Piesele etalate fac parte din colecţia Wilhelm Weber, materialul fiind achiziţionat de la acesta de către muzeu în anul 1971. Weber era recunoscut pentru faptul că acorda o deosebită răbdare în creşterea speciilor de fluturi exotici. Acesta a reuşit să realizeze o deosebită colecţie de fluturi exotici atât prin creşteri proprii cât şi prin schimburi şi colectări. Colecţia acestuia se remarcă printr-o varietate mare a speciilor, rezultat al preocupării colecţionarului de a avea câţi mai mulţi reprezentanţi din cele mai atractive familii de fluturi”, se mai arată în prezentarea expoziţiei.foto cea mai așteptată expoziție din oraș – fluturii de pe cea mai frumoasă stradă din sibiu

Ruptă parcă din Jurasic Park, cea mai mare molie din lume, la Sibiu
Cei care sunt pasionaţi de poveşti şi filme cu creaturi rare, pot admira în expoziţie, cea mai mare molie din lume, se numeşte Molia Atlas, cu aripi care pot atinge dimensiunea de 25 de centimetri. Fluturele de la Sibiu este din 1859 şi anvergura aripilor nu măsoară chiar 25 de centimetri, dar merită văzut, fiind o specie, prezentă în pădurile tropicale din Vietnam, Bruma, Bhutan, Malaezia peninsulară, Borneo și Himalaya. Dacă Molia Atlas este maronie, vizitatorii pot vedea Molia lunii indiene, de culoare albă, care, în stadiul de adult nu se hrănește, trăind doar câteva zile (între 7 și 10 zile). În timpul zilei stă nemișcată, doar noaptea este activă și zboară. Specia este răspândită din India până în Japonia, Nepal, Ceylon, Borneo, și în insulele din estul Asiei. La Sibiu, în colecţia expusă de vineri, pasionaţii de fluturi, pot vedea un exemplar din Molia lunii americane, vechi de la 1758, în stare perfectă de conservare. Ce este interesant la acest fluture este faptul că, masculii au antene mari și franjurate, pe care le folosesc pentru a detecta mirosul femelelor care se pot afla la o distanță de câțiva kilometri. Specia este întâlnită în zonele de păduri din America de Nord, sudul Canadei, Mexic. Poate puţin cunoscută, acum că tot vine sărbătoarea numită Halloween, în expoziţia de pe Cetăţii, există şi Molia Vrăjitoarea albă, care provine de pe continentul american şi care, poate are cele mai mari aripi, care ajung la o anvergură de 28 de centimetri. Există şi câţiva fluturi albaştri, foarte frumos coloraţi. Unul dintre ei are numele Ahile, de la eroul grec. Poate cel mai interesant şi atrăgător ca şi culoare fluture, este fluturele Morpho albastru gigant. Ce este interesant la acest fluture, este faptul că, culoarea electrică este dată de modul în care aripile reflectă lumina.

Fluture zebră care trăieşte şi 3 luni
Dacă majoitatea fluturilor trăiesc câteva zile, există o specie, Fluturele zebră, care are o viaţă mai lungă, de 3 luni. Acesta poate fi văzut la Sibiu. „Fluturele zebra cu aripi lungi aparține familiei Nymphalidae, subfamilia Heliconiinae. Desenul de pe aripile lungi ale acestui fluture reprezintă o colorație de avertizare, fiind un semnal pentru a descuraja prădători ică nu au un gust bun. Adulții acestui fluture se hrănesc cu polen și nectar, ceea ce le permite să sintetizeze anumite substanțe ce le transformă corpul într-unul toxic pentru prădători. Acest mod de hrănire este neobișnuit în rândul fluturilor, această abilitate are și o contribuție în longevitatea lor permițndu-le să trăiască până la 3 luni. Tot adulții obișnuiesc să formeze grupuri între 5 și până la 60 de indivizi noaptea, cu rolul de a se apăra și de a le oferi protecție împotriva prădătorilor. Specia este distribuită în America Centrală și de Sud, și ajunge până în sudul Texasului și peninsula Florida”, este descris acest fluture în expoziţie. În Muzeul de Istorie Naturală sunt şi fluturi foarte căutaţi de colecţionarii şi de acum. Unul din aceşti fluturi este fluturele Diadema Madagascarului.

Ultima oră

Comentariul meu