inundațiile din sibiu - unele case sunt inundate pentru că sunt prea aproape de râuri
Foto: arhivă

O parte din casele sibienilor din Săcel, Orlat, Cristian, Apoldu de Sus şi Apoldu de Jos, au fost inundate în iulie şi din cauză că au fost construite „la o distanţă foarte mică” de râuri şi pârâuri, avertizează un raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, publicat marţi.

Casele şi gospodăriile care sunt prea aproape de râurile Negru şi Cibin şi pârâul Apold riscă şi pe viitor, dacă nu se iau măsuri, să fie din nou inundate. În localitatea Săcel au fost inundate 14 subsoluri, din cauza ploilor extrem de abundente, a infiltrării apei din pânza freatică şi a revărsării râului Negru din albia sa, dar şi a existenţei unor locuinţe la distanţă foarte mică de acest râu şi a unei diferenţe de nivel de aproximativ un metru faţă de luciul apei, susţin cei de la ISU Sibiu. Aceeaşi situaţie a fost şi în Orlat, unde au fost inundate două gospodării şi un subsol, reiese din raportul pompierilor. Construcţia unor case la distanţă foarte mică de râul Cibin este una dintre cauzele inundaţiilor din Cristian, unde au fost inundate 22 de pivniţe şi subsoluri. Zeci de case au fost inundate în iulie şi în Apoldu de Sus şi Apoldu de Jos, din diverse cauze, una fiind construcţia prea aproape de pârâul Apold. Bilanţul inundaţiilor din iulie arată că în Apoldu de Sus au fost inundate 25 de pivniţe şi subsoluri şi patru locuinţe, în timp ce în Apoldu de Jos, şase pivniţe şi subsoluri şi 36 de case. O altă cauză se referă la fluctuaţia rapidă a pârâului Apold. “Particularitatea pârâului Apold a fost fluctuaţia debitului sau într-un timp foarte scurt de ordinul a câteva ore”, susţin cei de la ISU Sibiu.

Canalizarea cu probleme, o cauză a inundaţiilor din Sibiu şi Sălişte
Oraşul Sălişte nu a putut face faţă inundaţiilor din iulie, când 23 de pivnite şi subsoluri şi o locuiţă au fost inundate. Nu doar ploaia abundentă a cauzat paguba oamenilor, ci şi canalizarea. „Scurgerile de torenți din partea de sud a localității care nu au putut fi preluate de către sistemul de canalizare al orașului in momentele de viituri maxime”, arată cei de la ISU Sibiu. Şi în Sibiu, locuitorii de pe strada Podului, din zona fabricii Scandia au asistat neputincioşi cum strada lor se inundă. În iulie, strada Podului din Sibiu a fost inundată din cauză că aici, canalizarea nu era prevăzută cu clapetă de sens. „Canalizarea pluvială de pe str. Podului zona Scandia nu are prevăzută clapetă de sens. Din această cauză în cazul in care cotele Cibinului depășesc nivelul străzii apa de pe versanți Dealului Dăii se acumulează în zonă, dar și Cibinul se poate deversa către strada Podului”, este explicaţia dată de pompieri.

Ocna Sibiului, un oraş cu inundaţii după ce nu s-au făcut lucrări în albia pârâului Visa
Un număr de 18 case, alte 8 curţi şi două străzi au fost inundate în iulie în Ocna Sibiului şi din cauză că aici, nu s-au făcut lucrări în albia pârâului Visa. „Creștere debitului și implicit a cotei pârâului Visa a dus la inchiderea clapetelor de sens a canalizării pluviale. Din acest motiv aoa scursă de pe versanși s-a acumulat, inundănd str. Podului. De asemenea scurgere pârâului Visa in zona respectivă este deficitară datorită configurației topografice a terenului și lipsei unor lucrării de întreținere a albiei sale la ieșirea râului din localitate”, se arată în raportul ISU Sibiu.
Inundaţiile din iulie care au cuprins mare parte din judeţul nostru, au fost în urma unui Cod portocaliu şi a însemnat mobilizarea pompierilor din Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Arad, Cluj, Bihor şi Bistriţa Năsăud.

Ultima oră

Comentariul meu