Piesă de teatru despre penitenciarele din România, la ”Gong”

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu în parteneriat cu Asociația Reciproca prezintă luni, 29 octombrie, de la ora 18:00, spectacolul „Țuhaus” în regia lui Lorand Maxim.

„Țuhaus” este un argou folosit în pușcăriile din România și definește termenul de închisoare. Spectacolul „Țuhaus” este bazat pe istoria protestelor din închisorilor românești și pe povestea unui fost deținut, care, de altfel își joacă propriul rol pe scenă. Cercetarea ce stă la baza acestui spectacol se apleacă asupra condițiilor de detenție și asupra resorturilor pe care unii deținuți le găsesc pentru a le contesta. Spectacolul parcurge cu emoție și auto-ironie istoria unui bărbat care și-a petrecut aproape cinci ani din viață în penitenciarele din România și vorbește despre visele periculoase deschise de tranziție, mizeria și abuzurile închisorii și lupta împotriva acestora, dar și despre vinovăție. „Țuhaus” este o invitație de a reflecta asupra felului în care criminalizare, vina și pedepsirea sunt înțelese și operate de către societatea contemporană.

Spectacolul de la Sibiu va fi urmat de o dezbatere pe tema condițiilor, protestelor și a reformelor din sistemul penitenciar. Dezbaterea va fi moderată de jurnalista Lăutaru, cea care a realizat documentarea pentru spectacol și publicația „Țuhaus – scurtă radiografie a sistemului penitenciarelor”, un ghid al principalelor revolte ce au avut loc în penitenciare în perioada 1990 – 2017 și o primă introducere în contextul și cauzele acestora. Din echipa acestui proiect mai fac parte regizorul Lorand Maxim, dramaturgul Alexandra Voivozeanu și actorii Vlad Bălteanu, Alexandru Potocean și Andrei Șerban. Scenografia și proiecțiile live din spectacol au fost realizate de Alexandra Horghidan și Mișa Dumitru.

Spectacolul „Țuhaus” a fost creat în cadrul proiectului „Țuhaus – teatru documentar privind condițiile locative în penitenciar și este o co-producție a Asociației Reciproca, MACAZ – Teatru.Bar.Coop și Asociația ADO și a fost realizat cu sprijinul UNITER, AFCN și ARCUB. Spectacolul de la Sibiu este prezentat în cadrul Platformei de Dialog prin Cultură a Teatrului Gong.

Spectacolul are o durată de 75 de minute și nu este recomandat celor cu vârsta sub 14 ani. Intrarea la acest eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Ultima oră