O molie face ravagii printre culturile de legume ale României. Agricultorii sporesc numărul tratamentelor cu speranța că molia o să fie stăpânită.
Virusul moliei „Tuta absoluta” pune în pericol culturile de legume din cel mai mare bazin legumicol din țară, anunță Digi24. Legumicultorii din Matca spun că temutul dăunător le-a afectat producțiile într-un procent care, în unele cazuri, ajunge până la sută la sută. Pentru a mai salva ceva din recolte, agricultorii sunt nevoiți să sporească numărul tratamentelor, iar cheltuielile vor face ca preţul legumelor să crească considerabil.
În materialul video puteți vedea un fruct care este afectat de „Tuta absoluta”. Odată intrat, virusul răspândit de molie nu mai poate fi stăpânit, iar roșia este bună de aruncat.
Producătorii din Matca sunt renumiţi în toată ţara pentru roşiile cultivate în solarii. Giani Filimon speră ca toamna acesta să obţină o producţie de 12 tone. „Tuta absoluta” i-a dat, însă, planurile peste cap.
Giani Filimon, legumicultor: La mine este undeva la 25 la sută producţia mai mică, în sat unii pur şi simplu chiar au scos cultura, nu au început cu tratamentele la zi şi s-a compromis total cultura de tomate. Atacă frunza, o mănâncă şi nu se mai dezvoltă fructul.
În ciuda numeroaselor tratamente, fermierul nu a putut stârpi dăunătorul.
Fermier: Uitaţi aici câte sunt! La două zile schimbăm apa. Asta e prada pe două zile.
Până acum, 100 de fermieri din Matca au culturile afectate de molie.
Mihai Vulpe, legumicultor: Nu există cetăţean care să nu fie afectat de gângania asta periculoasă. Numai într-o săptamână plasa pe care care am pus-o pe margine şi tratamentele am dat 100 milioane la 10.000 de fire de roșii.
Reporter: Cu cât e mai mică producţia anul acesta?
Costel Voicu, legumicultor: Cam cu 40 la sută, jumate, jumate au stricat.
Valentin Huciu, director Direcţia de Agricultură Galaţi: Condiţiile de dezvoltare în solar sunt foarte propice dezvoltării dăunătorului. În solar nu plouă, în solar temperatura este constant în jurul valorilor de 25-30 de grade.
Costică Milea, legumicultor: Sunt costurile mult mai mari, mult mai ridicate. Toată lumea se vaită şi spune că-s preţurile mari, preţurile nu sunt cum ar trebui să fie dacă stăm să ne gândim un pic.
Matca găzduieşte solariile a 4.000 de producători, pe 1.500 de hectare.