foto plăți on-line în primăriile din județul sibiu - situația e catastrofală

Cetăţenii din judeţul Sibiu nu pot face plăţi on-line la marea majoritate a primăriilor, dovadă că numai 11 dintre administraţiile publice locale îşi scutesc contribuabilii să îşi piardă timpul, arată o analiză făcută de cei de la USR şi dată publicităţii vineri de deputatul de Sibiu, Dan Barna, liderul partidului.

Cu alte cuvinte, 89 la sută din primăriile sibiene îşi pun cetăţenii pe drumuri, fără a le da posibilitatea de face plăţi de acasă, din faţa calculatorului. Un alt lucru îngrijorător este că doar doar 13 % din primăriile sibiene au afișată pe site, lista cuprinzând documentele de interes public, astfel încât cetăţeanul să ştie exact când pleacă de acasă, ce îi trebuie ca să rezolve o problemă la primărie. În aceeaşi evaluare se mai arată că 45 % din primăriile din judeţul Sibiu au afişat pe site, programul de funcţionare şi audienţe. Un anunţ cu programul de audienţe îl ajută foarte mult pe sibian să nu facă două drumuri la Primărie, unul în care să întrebe când ţine audienţe primarul şi dacă are ghinion să nu fie de găsit în ziua aceia, mai face un drum în ziua audienţei.

Tu ştii câţi bani câştigă primarul tău?
USR a reuşit să facă o evidenţă a primăriilor care sunt transparente şi respectă legea în aşa fel încât cetăţenii să ştie salariile celor plătiţi din bani publici. „”Astăzi o să vă prezentăm primul punct pe ordinea de zi, un proiect la care USR Sibiu lucrează de peste şase luni, un proiect prin care (…) ne asigurăm că avem o transparenţă administraţiei publice din judeţul Sibiu. (…) Din acest moment este public pe site-ul sibiu.usr.ro, la Secţiunea Proiecte, acest proiect privind Transparenţa veniturilor salariale în judeţul Sibiu, prin care, oricare cetăţean din judeţul Sibiu poate să vadă toate primăriile judeţului, cu informaţiile care sunt disponibile, cu informaţiile care nu sunt încă disponibile şi ar trebui să fie şi vedem astfel, avem un instrument, un barometru al nivelului de respectare al legislaţiei, transparenţei, de către autorităţile publice şi de către primăriile din judeţul nostru”, a anunţat Dan Barna, vineri, într-o conferinţă de presă. Potrivit analizei USR, majoritatea primăriilor din judeţul Sibiu îşi ţin ascunse salariile, declaraţiile de avere şi de interese. Astfel, studiul USR arată că doar „40% au publicate declarațiile de avere și 34 % declarațiile de interese”. Unele primării nu au luat deloc în serios demersul celor de la USR şi nici nu le-au răspuns când au fost întrebaţi de ce nu şi-au pus veniturile, la vedere, pe Internet. „În baza legii 153/2017, art. 33 privind transparenţa veniturilor salariale, toate primăriile din ţară sunt obligate să publice liste cu toate funcţiile care au finanţare asigurată din fonduri publice, şi salariile aferente acestora, în locurile prevăzute de lege, la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet. Biroul Parlamentar Deputat Dan Barna şi USR Sibiu au trimis solicitări primăriilor din judeţul Sibiu pentru a colecta şi centraliza date privind veniturile salariale şi, mai ales, pentru a semnala că veniturile nu sunt publicate pe site. 38 din cele 64 de primării nu aveau veniturile publicate, la solicitare au răspuns 35 de primării, iar Primăriile Pormubacu de Jos, Roşia şi Şeica Mică nu au răspuns până acum la e-mail. Unele primării au trimis răspuns doar după ce au primit a doua oară solicitarea sau după ce au fost contactaţi telefonic”, a explicat deputatul USR de Sibiu, Dan Barna.

Transmisia live sau facebook-ul, încă nu au ajuns la toţi primarii
USR spune că, „aproape toate primăriile au site, însă foarte puține oferă și link către contul de social media al primăriei. Aproximativ 18 % oferă opțiune de înscriere la newsletter, doar 6 % oferă transmisie/înregistrare video a ședințelor de Consiliu Local, 77% au publicate HCL pe site și doar 15% au publicate pe site proiectele de HCL.” Cu alte cuvinte, în mare parte, un sibian dacă vrea să afle ceva ce îl interesează de la o primărie, este recomandat să se ducă personal la primărie şi adesea să facă cereri la care să spere că cineva îi va răspunde în termenul legal. Cine este interesat de cât de transparent lucrează măcar pe Internet, primăriile sibiene, poate să vadă analiza celor de la USR, accesând următoarea adresă: https://sibiu.usr.ro/transparenta-venituri-primarii/

Ultima oră

Comentariul meu