Acum câțiva ani presa sibiană vuia la intervale regulate despre arestări ale membrilor clanurilor interlope din oraș. Cine nu a auzit de gruparea lui Clămparu, Lenis sau Anaconda? Au dispărut, iar unul dintre cei ”responsabili” este Sebastian Veștemeanu. Acum este șeful poliției municipiului Sibiu, dar a fost cel care a condus timp de 13 ani Biroul de Combatere a Criminalității Organizate. Este bucureșteanul care a făcut ordine în lumea interlopă din Sibiu. Și a plătit pentru asta cu nopți dormite cu pistolul sub pernă.
Un bucureștean la Sibiu
Sebastian Veștemeanu e născut și crescut în București. Și-a început cariera în poliție însă, la Sibiu. A ajuns aici din noroc…sau întâmplare. ”După ce am terminat Academia de Poliție și am fost repartizați, eu am avut post în București, dar voiam să plec de acolo. Îmi plăcea Ardealul și îmi doream să vin aici. O fostă colegă era repartizată în Sibiu, dar prietenul ei rămăsese în București. Așa că am făcut schimb cu ea și am ajuns la Sibiu”, povestește Sebastian Veștemeanu.
Aici, comisarul șef de acum a început munca la Serviciul Economic. Adevărata provocare însă urma să vină. ”Prin 2003 se înființa Biroul de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog. Am vorbit cu cel care urma să conducă structura, i-am spus că aș vrea să merg și eu, și m-a luat. Așa am ajuns lucrător la BCCOA”, spune Veștemeanu.
Șef timp de 13 ani
Din 2003 până în 2005 Sebastian Veștemeanu a fost membru al echipei BCCOA, apoi în 2005 a devenit șeful ei. ”Faptul că am ales acest serviciu a fost cumva instinctual. Am ales așa, dintr-un feeling și a fost decizia cea mai potrivită la acel moment. Acum, după această experiență, îmi dau seama că nu m-am înșelat, că acea muncă a fost exact pe stilul meu, mi s-a potrivit perfect. E o stare de spirit munca în acest departament”, spune Sebastian Veștemeanu.
Ca șef al BCCOA comisarul șef a avut succese remarcabile. A reușit, împreună cu echipa lui, destructurarea unora dintre cele mai periculoase structuri interlope sibiene. Cei mai de temut ”băiețași” au dispărut din peisaj, iar orașul a reușit să se liniștească. Deși spune că munca i s-a pliat perfect pe caracter, nu a fost tocmai una ușoară. ”Ca să lucrezi într-o astfel de structură ai nevoie de ceva…de o anumită libertate în gândire, de o perspectivă mai amplă asupra lucrurilor, să nu fii îngrădit în niciun fel. Și ai și nevoie de o doză mare de îndrăzneală, de curaj și neapărat trebuie să îți asumi responsabilități, trebuie să fii un om de acțiune”, spune Sebastian Veștemeanu.
Nopți cu pistolul sub pernă
Timp de 15 ani Sebastian Veștemeanu a avut contact cu cei mai periculoși sibieni. La început a lucrat sub acoperire, iar apoi, când a devenit cunoscut, a condus activitatea echipei lui. Nu a fost ușor, pentru că într-o astfel de lume intimidările pot lua o față agresivă. ”Am fost amenințat de multe ori. Trebuie însă să știi să faci diferența dintre amenințările făcute într-un moment de exaltare și când pericolul e iminent. Pe acesta din urmă l-am simțit în timpul unei anchete. Am avut nopți în care am dormit cu pistolul sub pernă pentru că știam că nu e de glumă. În aceste situații însă trebuie să îți păstrezi calmul, deși crește alerta. Și mai ales nu trebuie să transmiți temerile tale familiei. Oricum, acesta este un risc pe care ți-l asumi mai ales într-un birou de acest gen dar și în poliție în general”, spune comisarul șef.
În acest context, spune Veștemeanu, s-a putut baza pe echipa cu care a lucrat. ”Din punct de vedere al colaborării și al securității colegii sunt pe primul plan. Pe ei m-am putut baza mereu, am fost într-adevăr o echipă. Aceasta este și cea mai mare realizare a mea la BCCOA: că am reușit să formez o echipă extrem de unită, de valoare, care a reușit să performeze și după ce am plecat eu de acolo. Poate că am rămas cu chestia asta și din activitatea de sportiv, de pe vremea când am făcut polo. Și acolo echipa însemna totul”, spune Veștemeanu.
Șef la municipiu
Sebastian Veștemeanu este din luna ianuarie șeful poliției municipiului Sibiu. La 40 de ani este un șef tânăr, care spune că a venit la comandă cu o viziune nouă. ”Revin la echipă. Dacă oamenii nu vin la muncă fiind convinși că asta le e menirea și că aici trebuie să facă totul cât mai bine, nu merg lucrurile. Am găsit aici oameni demotivați, iar asta e cel mai rău, pentru că atunci îți pierzi avântul și dorința. Asta este cea mai mare provocare, să motivez oamenii și să sudez echipa. Merg din birou în birou, vorbesc cu ei și încerc să rezolv problemele și să îndrept nemulțumirile. Oamenii trebuie să simtă că la comandă este cineva care se zbate pentru ei”, spune Sebastian Veștemeanu.
Comisarul șef spune despre el că este un om care vede lucrurile foarte clar și le spune așa cum sunt, fără menajamente. ”Dacă problemele sunt expuse ele pot fi rezolvate, dacă sunt ascunse sub preș din teama de a vorbi despre el sau alt motiv, nu pot fi îndreptate. Așa că prefer să mi se spună lucruri ca să le pot rezolva. La fel, și eu îmi spun nemulțumirile, chiar dacă poate nu place acest lucru. Dar numai problemele spuse își găsesc rezolvare și astfel se poate înainta”, crede Veștemeanu.
Om ca toți oamenii
Deși Sebastian Veștemeanu a lucrat într-una din cele mai periculoase structuri ale poliției, dă dovadă că nu este un ”superman” atunci când vorbește despre temerile sale. ”Îmi este frică de curent. Nu schimb becuri, iar dacă o priză iese cumva din perete nu mă ating de ea. Chem pe cineva, pentru că efectiv nu vreau să am de-a face cu așa ceva”, se amuză Sebastian Veștemeanu.
Și pentru că îi place să dețină controlul, comisarul șef nu zboară cu avionul. ”Nu pot spune că îmi este chiar teamă de zbor, pentru că am zburat. Știu că este cel mai sigur mijloc de transport, dar nu vreau să îmi asum niciun risc zburând. Prefer mașina, pentru că așa am decizia în propriile mâini”.
Și pentru că și un șef de poliție trebuie să se relaxeze, pentru Sebastian Veștemeanu cel mai plăcut mod de a face asta este acasă. ”Este greu să nu impui și acasă rigoarea din poliție, mai ales cu copiii. Dar încerc să mă detașez atunci când ajung acasă. Îmi plac foarte mult proiectele DIY. Mi-am făcut de exemplu un dressing, care a ieșit chiar bine. Acum lucrez la grădină, am învățat cum să fac betonul pentru a turna aleile”, spune Sebastian Veștemeanu.
Comisarul șef are și un pic de talent, moștenit dela mama sa care pictează. ”Nu pot să spun chiar că sunt extraordinar de talentat, dar îmi plac proiectele de design de exemplu, îmi plac obiectele de decor și cele de artă. De exemplu, spuneam de aleile din grădină, dar și landscape-ul îl fac tot singur. Îmi pregătesc pentru primăvară un proiect, cu plante de tot felul, cu felul în care le voi aranja, iar când vremea va permite le voi planta”, spune șeful poliției municipale.
Iată că un polițist care a lucrat într-un serviciu de combatere a criminalității organizate nu se teme să recunoască faptul că are temeri ”lumești”, la fel ca oricare dintre noi. Și iată că un polițist care pune accent pe echipă și pe fuziunea din interiorul ei are rezultate. Și aceste este pariul pe care îl pune Sebastian Veștemeanu în activitatea sa de la comanda poliției municipiului Sibiu- integritatea și echipă.
Sibiul are nevoie de cat mai multe persoane cu asa caracter curaj si implicare cum este dl.comisar !! Felicitări!!
Mult succes! Aveti mare grija la implicarea politicului in obiectivitatea muncii dvs, e mai periculos ca interlopii