Vești îngrijorătoare de la cel mai mare spital al Sibiului - Se anunță o posibilă criză
FOTO: arhivă

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Cornel Benchea, a anunţat joi că deocamdată poate asigura medicamentele şi materialele pentru tratarea bolnavilor, însă este posibil ca până la finalul anului situaţia să se schimbe în rău.

Practic, dacă nu vor sosi banii de la Bucureşti sau dacă Consiliul Judeţean nu va putea ajuta cu bani spitalul, pacienţii vor risca să îşi aducă medicamente de acasă în timpul spitalizării. Vestea bună la spital este că sunt bani pentru salariile mărite, însă salariile consumă deja 80 la sută din toţi banii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, iar numai 20 la sută din fonduri se duc pe ce e necesar pentru tratarea pacienţilor, o situaţie nu chiar bună, spune directorul Benchea. „Deocamdată suntem echilibraţi, dar ţinând cont de tot ce s-a întâmplat cu majorările de salarii, s-ar putea să ajungem către sfârşitul anului, în situaţia de a cere poate sprijinul de la Consiliul Judeţean sau să vedem. Deocamdată suntem OK. Poate anul acesta suntem în regulă, dar vreau să vă spun că în principiu, cheltuielile cu salariile au ajuns către 80 % din total cheltuieli, ceea ce este foarte mult. Nu mai rămân bani suficienţi pentru materiale, pentru medicamente. Asta va fi de perspectivă. În principiu, dacă toate vor fi compensate cum s-a spus şi se vor primi acei bani, diferenţele vor fi scoase de la bugetul de stat, nu ar trebui să fie nicio problemă. Până acuma, lucrurile aşa au mers”, a declarat directorul Cornel Benchea, joi, într-o conferinţă de presă. Până la finalul acestei luni, sunt bani de medicamente şi ce este necesar pentru pacienţi, însă situaţia devine incertă din noiembrie, dacă nu vin la timp banii promişi de Stat. Cu alte cuvinte, e posibil după câţiva ani de normalitate, ca pacienţii din Sibiu să cumpere o parte din tratament, ca medicii să-i poată trata, chiar dacă sunt internaţi în spital. „Suntem OK. Suntem în regulă. Aşteptăm noiembrie. Dacă la fel, vin banii, e în regulă”, a adăugat directorul Cornel Benchea. Potrivit directorului celui mai mare şi important spital al sibienilor, spune că până acum doar câţiva pacienţi au fost nevoiţi să îşi cumpere medicamente, fiind internaţi, însă li s-a dat banii înapoi pe urmă. „Am avut doar cazuri izolate, am avut şi nu ştiu ce medicament atunci îi trebuia în ziua respectivă şi i l-am decontat. Am avut acum o săptămână, dar l-am decontat. (…) Deocamdată suntem echilibraţi, asta să vă fie foarte clar”, a dat asigurări directorul Judeţeanului. Singura veste bună legată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este că se continuă angajările şi câteva investiţii în aparatură, până la finalul anului.

Sponsorizările, „tratamentul” salvator pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este locul unde pacienţii sunt ajutaţi, însă şi el, spitalul, este ajutat la rândul său, dovadă sponsorizările şi implicarea foarte mare a câtorva şefi de secţii, care au atras fonduri pentru aparatură nouă. Unul din exemple este şi doctorul Livia Ognean, şefa Clinicii Neonatologie de la Judeţean. „Mizăm în continuare pe sprijinul dvs. pentru ca, în continuare, nici un copil să nu sufere pentru că se naşte în România. Mulțumim!”, este mesajul celei care a reuşit să salveze vieţi nenumărate de prematuri. Apelul medicilor de la Judeţean care salvează prematuri a fost ascultat de sibieni şi nu numai. Rezultatul sunt incubatoarele noi şi performante cu care se salvează vieţi. „Anul 2018 a fost anul celui de-al 6-lea proiect comun la maraton, proiect care a adus la start 964 alergători – copii și adulți. Alergătorii și cei 1750 de susținători au făcut din nou ca ținta propusă – 150.000 lei, necesară achiziționării a 5 incubatoare – să fie mult depășită – 212.228,30 lei. În acest fel au putut fi achiziționate 5 incubatoare închise (149.345 lei) și 3 incubatoare deschise (59.999 lei)”, aşa arată un bilanţ scurt al celor de la Asociaţia Baby Care, ajutaţi de alte ONG-uri, firme, părinţi şi bunici simpli. Practic, la Sibiu ar mai fi nevoie de 4 incubatoare noi, dintr-un total de 35 şi asta datorită meritului sponsorilor, susţinătorilor şi a doctoriţei Ognean, care împreună cu asociaţii precum Asociația Mâini Unite, organizația E.M.M.A. și Asociația Unii pentru Alții, fac imposibilul posibil. Spitalul sibian, datorită Liviei Ognean are şi ambasadori ai binelui, ca micii pacienţi cunoscuţi drept prematuri să trăiască. Aceşti ambasatori care au ajutat la strâgerea de fonduri pentru prematuri sunt: Anca Mărginean, Nicolle Stănese, Radu Nechifor, Teodor (Fane) Tulpan și Iulian Pănescu. Campioni la fundraising au fost Radu Hasan – cel care a reușit de unul singur să adune fondurile necesare achiziționării unui incubator -, Sorina Buksa (sosită tocmai din Belgia pentru maraton), Oana Jurj (pentru a 5-a oară în primii 5 fundraiseri), Patricia Corcoveanu, Anna Crețu, Sorin Iurian și Gabriela Hila.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică